„Policajac je moj drug“


03. jun 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Pod ovim sloganom, koji je istovremeno bio i tema na koju su crtali naši osnovci, smederevska Policija je obeležila dan Ministarstva unutrašnjih poslova, družeći se sa sugrađanima na gradskom trgu. Dešavanje je izazvalo pažnju svih generacija, ali su ubedljivo, najviše uživali najmlađi

Povodom Dana Policije i slave MUP-a, Svete Trojice, na gradskom trgu, Smederevcima su predstavljene službe koje deluju u redovnim i vanrednim situacijama. Odeljenja policije, saobraćajne i kriminalističke policije i Vatrogasno-spasilačka četa, prikazali su opremu i vozila. Bila je to prilika da zainteresovani sugrađani saznaju nešto više o svakodnevnom radu Policije, dobiju korisne informacije, fotografišu se sa policijskim službenicima i vatrogascima.

Osnovna ideja ovog događaja je namera da se približimo sugrađanima, da ostvarimo kontakt na drugačiji način u odnosu na uobičajene situacije i da naročito deci, pokažemo da su u Policiji ljudi koji im uvek stoje na raspolaganju, kojima, bez ikakvog ustezanja mogu da se obrate za bilo kakvu pomoć, da im slobodno priđu na ulici i da naravno, nema mesta strahu od uniforme, jer Policija je tu da bi se svi osećali bezbednije – kazao je PR Saša Nikolić

Sve to je i više nego uspešno postignuto tokom ovog druženja jer su se deca, do te mere oslobodila da su čitava dva sata koristila priliku da urade sve što žele sa opremom i vozilima postavljenim na trgu. Bilo je to nadasve bučno i veselo druženje, predškolaca i đaka Davidovićeve i Cvijićeve škole, uz neprestane zvuke sirena sa vatrogasnih kola ili vozila saobraćajne i interventne policije, radio stanica… One nešto starije, naročito je zanimala unutrašnjost „marice“ i uniforme, dodatna oprema i izloženo naoružanje, dok je na štandu kriminalističke policije deljen edukativni materijal o opojnim drogama i suzbijanju trgovine ljudima.

Istovremeno, učenici su crtali na temu „Policajac je moj drug“, a volonteri Kancelarije za mlade su, uz pomoć đaka, odabrali tri najbolja rada. Prvo mesto pripalo je Luki Iviću, drugo Suzani Kruezi, a treće Aleksandru Matiću.

Ranijih godina, slične akcije Policija je organizovala u osnovnim školama, što je takođe uvek bilo prijatno iskustvo za sve učesnike. Takođe, u nedelji MUP-a, službenici i rukovodstvo posećuju porodice stradalih ili povređenih kolega, a tradicionalno polažu i venac na spomenik Dimitriju Davidoviću, koji je, nakon što je sačinio Sretenjski ustav, bio i ministar unutrašnjih poslova.