Pokret Tvrđava: Smederevska luka data Kinezima na 25 godina


25. april 2018. DRUŠTVO – U saopštenju koje je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio novoosnovani Pokret Tvrđava iznosi se tvrdnja kako je luka u Smederevu data na korišćenje kineskoj kompaniji na dvadeset i pet godina.

Saopštenje prenosimo u celosti: “Luka Smederevo je rešenjem Agencije za upravljanje lukama od 30.6.2016., data na korišćenje kineskoj kompaniji ”Hesteel Serbia” koja je luku dobila na 25 godina, uz mogućnost produženja tog korišćenja na još 25 godina. Ova kineska kompanija je kasnije promenila ime u ”HBIS Group Serbia”, a Agencija joj je novim rešenjem od 24.5.2017. potvrdila prava na korišćenje luke narednih 25 godina.

Pokret Tvrđava apeluje da se prekine sa katastrofalnom praksom poklanjanja naših strateških resursa strancima. Imovina koju su naši očevi gradili se krčmi i daje na višedecenijsko korišćenje strancima.

Skorašnje davanje aerodroma u Beogradu strancima na 25 godina nije bio izolovan slučaj, izgleda da se radi o sistematskom bezočnom eksploatisanju resursa u Srbiji. Aerodrom u Nišu je kolateralna šteta takve pogubne ”trange-frange” ekonomske politike.

Grad Smederevo i Srbija će ovom odlukom zasigurno pretrpeti milionsku štetu, a nama ostaje da se nadamo da će se građani probuditi i stati na put ovoj i ovakvoj bahatosti. Podržite nas, tu smo zbog vas!”


One comment

  1. Kada izmoli na drzavnom nivou da dodju Kinezi da nam se grad ne bi ugasio, to niko ne zna da ceni. Samo onaj kome je jedini posao da se zali nece priznati da se mnogo bolje zivi u gradu u poslednjih par godina i da to nije slucajno. A ovde ne pise da je “data” Kinezima nego dozvola da mogu i oni da koriste luku u navedenom periodu.

Comments are closed.