Podignuta optužnica u slučaju “Interpol”


28. februar 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Novice Đurđevića (48) i Snežane Tuzlak (39) za krivično delo prevare i zloupotrebe službenog položaja, u slučaju “Interpol”, za koja su zaprećene kazne od osam i pet godina zatvora.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Đurđevića iz Vrbovca i Tuzlak iz Smedereva, izjavila je danas portparol Osnovnog javnog tužilaštva, Jelena Kotlov, ističući da je optuženima danas ukinut pritvor odlukom krivičnog vanraspravnog veća, u kojem su proveli 90 dana.

Ona je dodala da je optužnicom predloženo saslušanje 50 oštećenih osoba iz Smedereva i drugih gradova.

Dvoje optuženih uhapsili su krajem novembra prošle godine inspektori Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave u Smederevu zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela prevare i lažnog predstavljanja.

Đurđević se lažno predstavljao kao direktor Regionalnog centra Interpola za jugoistočnu Evropu, a Snežana Tuzlak kao direktor za područje Balkana, i na taj način su više lica naveli da pohađaju kurseve i polaganja testova, jer su Interpolu, navodno, potrebni novi službenici u Srbiji.

Po navodima policije, polaznici su plaćali po 200 evra da bi krenuli na kurs, a obećavano im je da će, nakon obuke i testiranja, imati prioritet kod zapošljavanja i da će im plate u Interpolu biti od 2.000 do 5.000 evra.

U toku “obuke” polaznici su snosili razne troškove za predavanja, testiranja, seminare i provere sposobnosti, tako da su pojedini oštećeni i za 3.500 evra.
Kursevi i testiranja održavani su u Smederevu, Soko Banji, Velikom Gradištu i Gračanici, saopštila je ranije policija.