Počinju „Smederevske svetosavske svečanosti”


25. januar 2017. KULTURA – Izvor: Politika – Povodom 28. „Smederevskih svetosavskih svečanosti”, Muzej u Smederevu započeo je program 24. januara u Galeriji, zanimljivom izložbom i predavanjem o slavi i slavskom kolaču. Smotrom pod nazivom „Slavski kolač”, u kojoj učestvuju žene iz ovog grada, afirmiše se umeće vrednih domaćica i ukazuje na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda. Istog dana u muzeju se održava predavanje o slavi koja je krajem 2014. upisana u Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. O ovom običaju, koji je postao jedno od osnovnih obeležja identiteta srpskog naroda, njegovom poreklu, elementima i značenju govoriće stručnjaci iz Etnografskog muzeja u Beogradu, navode iz smederevskog muzeja.

Na programu grada je i promocija knjige protojereja dr Radomira Miloševića „Crkveni i julijanski kalendar za sva vremena”, predavanje dr Ane Kostić, predstave „Sveti Sava miri braću” u srpskoj crkvenoj umetnosti 19. veka, predstava „Mač” o odrastanju Rastka Nemanjića, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Smederevo… „Iskra svetosavlja” naziv je druženja dečijeg pesnika iz Smedereva, Moše Odalovića, sa ovdašnjim osnovcima.

Smotra etnološkog filma, kao sinergija filmske umetnosti i etnološke nauke u dokumentovanju, zaštiti i promovisanju kulturnog nasleđa, takođe je na programu muzeja. U tri večeri prikazuje se sedam domaćih i stranih filmova, a smotra se organizuje i za učenike osnovnih škola u gradu i dva ovdašnja sela.

Tu je i izložba „Energetske strukture” u Gradskoj galeriji savremene umetnosti od 25. januara do 13. februara. Autori izložbe su Aleksandar Lazar i Milan Bulatović, doktorandi umetničkih studija grafike na FLU u Beogradu.

Tradicionalno, grad ovom prilikom dodeljuje Svetosavsku povelju i Svetosavsku nagradu za stvaralaštvo mladih. Povelja je predviđena za izuzetne rezultate u oblasti prosvete, nauke, kulture i zdravstva. Nagrada za stvaralaštvo mladih ide u ruke najuspešnijih učenika i studenata sa teritorije Smedereva koji su osnovne studije završili u roku i sa najmanjom prosečnom ocenom 9,60.

Priznanja i nagrade biće uručeni na Svetosavskoj akademiji 26. januara, na kojoj će besediti prof. dr Boško Suvajdžić, upravnik Katedre za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Međunarodnog komiteta slavista.

Piše: Olivera Milošević