Plata načelnice 140.000 dinara


22. decembar 2012. DRUŠTVO – Prosečana septembarska plata u Smederevu iznosila je 30.000 dinara, dok su “natprosečni”, direktori javnih preduzeća i gradski funkcioneri, primili tri do pet puta više.

Smederevo nije na spisku gradova koji plate funkcionera lokalne samouprave daje na uvid javnosti. Javna preduzeća nedavno su se oglušila o zahtev “Novosti” da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostave ove podatke, ali je Gradska uprava bila ažurnija od direktora, koje uglavnom plaća iz budžeta i objavila zarade funcionera.

Gradonačelnica Jasna Avramović, njen zamenik i četiri pomoćnika, mesečno prime više od pola miliona dinara. Najveću platu u septembru, od 140.000 dinara, ipak je zaradila načelnica Gradske uprave Milijana Novaković, odnosno bezmalo pet prosečnih septembarskih plata.

Načelnica je imala platu veću i od gradonačelnice jer je najviše i radila. Po odgovoru koji smo dobili na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, za prekovremeni rad načelnica je zaradila više od 25.000 dinara. Gradonačelnica je za taj mesec zaradila 127.000 dinara, njen zamenik Bojan Teofilović 113.000 dinara, a plate četiri pomoćnika gradonačelnika bile su u rasponu od 75.000 do 81.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti