Pčelari u akciji protiv krpelja Varoe


04. jul 2011. PRIVREDA- SMEDEREVO – Udruženje pčelara Smederevo je podelilo svojim članovima 1.800 komada leka Apigard, u borbi protiv Varoe, vrste krpelja koji napada pčele. Lek su u subotu preuzeli članovi Udruženja za 76 pčelinjih društava.

“Podelili smo našim članovima kompletnu količinu engleskog leka koji je najefikasniji na svetskom tržištu i to je dovoljna količina za više od 50 odsto prijavljenih košnica”, izjavio je Tanjugu predsednik Dobrica Ivković.

Fond za razvoj poljoprivrede grada Smedereva uručio je članovima Udruženja pčelara Smederevo pomoć u vrednosti od 500.000 dinara za kupovinu opreme i medikamenata, koji se koriste u pčelarstvu.

“Ovo je prvi put da je Udruženje pčelara, koje postoji 50 godina, dobilo pomoć od opštinskih, sada gradskih vlasti i zbog toga smo posebno zahvalni. Lokalna samouprava je uvidela da je borba protiv Varoe svetski problem i da mora preventivno da se deluje”, ocenio je Ivković.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio da se iz Srbije u poslednje dve godine beleži veoma značajan rast proizvodnje sa cenama koje su sada važeće na evropskom tržištu, tako da svako ko uđe u proizvodnju ima priliku da dobro zaradi.

Petrović je je u subotu u Kragujevcu istakao da Srbija ima 12.200 registrovanih pčelara, što znači da toliko porodica ima nekakav prihod od te delatnosti.

“Veoma je važno da unapredimo pčelarstvo jer Srbija ima izvanredan med. Prošle godine smo imali istorijski izvoz od 2.000 tona meda, a proizvodnja je iznosila 5.500 tona, što znači da je domaća potrošnja veoma velika”, kazao je Petrović.

Petrović je istakao da Vlada i Ministarstvo kome je on na čelu imaju dva cilja – povećanje izvoza, ali i znatno povećanje potrošnje meda na domaćem tržištu, jer je to bitno za zdravlje nacije.

Predsednik Udruženje pčelara Smederevo Ivković je kazao da su od namenskih sredstava dobijenih od Opštine, kupljeni takođe mlin za mlevenje šećera i mešaonIcu za pravljenje šećernih pogača, koje se koriste za zimsku prehranu pčela.

Takođe, deo novca je usmeren za kontrolni pregled pčela.