Pauk nosi i zbog ranijih kazni


31. januar 2013. DRUŠTVO – Pauk će ubuduće nositi i propisno parkirane automobile ukoliko vlasnik ima tri neplaćene parking karte, jedna je od odredaba nove gradske odluke, za koju opozicija tvrdi da je protivustavna, dok “Parking servis” odbacuje optužbe.

Vozači koji se parkiraju na nekom od oko 750 parking mesta u gradu, a tri puta ne plate posebnu celodnevnu kartu, svoje automobile naći će na depou. Na zahtev “Parking servisa”, a po nalogu komunalnog inspektora, ova vozila odnosiće pauk. Vlasnici će četvorotočkaše moći da vrate, tek kada plate sve neplaćene karte.

Nova odluka izazvala je žučnu raspravu na sednici gradske skupštine. Opozicija tvrdi da odluka nije u skladu sa Ustavom, jer ograničenje i otuđenje imovine može se sprovesti samo u skladu sa zakonom, a ne sa gradskom odlukom.

– Vozila koja su nepropisno parkirana i ugrožavaju bezbednost saobraćaja, u skladu sa zakonom, uklanja saobraćajna policija. “Parking servis” nema pravo da odnosi ljudima vozila, a za dugovanja za komunalne usluge postoji sud i tužbe. Odluka o otimanju automobila građanima je nezakonita – pobunio se Saša Radosavljević, šef odborničke grupe DSS.

Odluka predviđa i da će vlasniku, koji nije platio posebnu parking kartu 10 dana, vozilo biti blokirano “lisicama”, o čemu će biti obavešten ostavljanjem upozorenja na autu. Vozilo će biti “oslobođeno” kada vlasnik plati kartu, i postavljanje uređaja za blokadu. Ako se ne vrati do vremena koje je napisano u obaveštenju, vozilo će odneti pauk, a tada će vlasnik morati da dodatno plati i odnošenje.

– Ovo je klasično uterivanje dugova. Da li građanima koji ne plate račun za grejanje, radnici toplane uđu u kuću i počupaju radijatore? Dokle ide vaša bahatost kada ste odlučili da plenite vozila, a posle ucenjujete građane – rekao je za govornicom predsednik lokalnog URS Milan Dopuđa.

Nadležni iz Gradske uprave, međutim, odbacuju optužbe.

– Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, koji predviđa uskraćivanje komunalne usluge za korisnike koji se ne pridržavaju propisa, odnosno ne plate uslugu u roku. Ovo je bilo i u prethodnoj odluci i nije nova stvar – kaže Dragan Krstić, načelnik odeljenja za urbanističko komunalne i inspekcijske poslove. Opozicija će, ipak, tražiti ocenu ustavnosti.

Izvor: Večernje novosti