Partner Železare mora i da ulaže


05. maj 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Lokalna samouprava i sindikati u Smederevu pozitivno su ocenili odluku Vlade produži rok za ponude u izboru strateškog partnera Železare.

Gradonačelnik Smedereva Predarag Umićević ističe da je odluka vlade “pozitivan signal i znak da su za srpskog metalurškog giganta zainteresovane ozbiljne međunarodne kompanije.”

Umičević je rekao da su zaintersovane kompanije očigledno tražile produženje roka kako bi detaljnije analizirale uslove tendera, ali i situaciju u “Železari Smederevo”.

Očekuje se da strateški partner “Železare Smederevo” investira u pokretanje proizvodnje nerđajućih limova koji koristi autoindustrija što će dodatno ojačati tržišne pozicije srpskog metalurškog giganta, izjavio je za gradonačelnik Smedereva.

Gradonačelnik Umičević, koji je i predsednik skupstine “Železare Smederevo”, objasnio je da je ta investicija od velikog značaja jer čeličana trenutno nema limove za galvanizaciju i ne može da svoje proizvode prodaje “Fijatu”.

Umičević je rekao da bi druga važna inevesticija bila koksna baterija, odnosno linija za proizvodnju koksa iz koje bi se proizvodio koksni gas kao zamena zemnom gasu.

On je izrazio uverenje da će Železara u ovoj godini dobiti strateškog partnera, a svi radnici koji su zaposleni u pogonima fabrike u Smederevu, Kučevu i Šapcu zadržati radna mesta.

Takođe i svi partneri “Železare Smederevo” imaće sigurnu prespektivu da nastave svoj posao, dodao je Umičević koji je i predsednik Skupštine Privrednog društva železare.

On je istakao da je dobro što su se, samo posle tri meseca od odlaska”Ju es stila” iz Smedereva, tri ozbiljne kompanije zainteresovale za “Železaru Smederevo”, uprkos krizi na svetskom tržištu čelika.

Umičević je rekao da to interesovanje pokazuje da je “Železara Smederevo” kvalitetne kompanija sa stručnom radnom snagom, dobrim menadžmentom, modernom tehnologijom i solidnom pozicijom na međunarodnom tržištu.

Umičević je ocenio da je dobro što je Vlada Srbije u januaru preuzela železaru od američkog Ju es stila, sačuvala i podigla proizvodnju.

To je, kako je ukazao on, ponuda više za strateškog partnera jer bi bila potpuno drugačija situacija da je fabrika zatvorena i da se u takvom stanju prodaje.

I Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u Železari Smederevo Mileta Gujaničić rekao je za da je informacija da je tender produžen dobra, jer su se možda pojavile neke nove zainteresovane kompanije koje nisu stigle da se prijave na vreme u prethodnom roku.

Gujaničić smatra da nema nikakve potrebe za žurbom u izboru strateškog partnera jer je suština, kako ističe, da dobijemo odgovarajućeg proizvođača čelika koji ima svoje sirovine i proizvodnju, a uspešan je na međunarodnom tržištu.

“Očekivanja su zaposlenih da će se sigurno naći kupac od igrača koji su izašli na tender i otkupili tendersku dokumnteciju”, naglasio je Gujaničić i dodao da je mnogo bolje da se nađe strateški partner nego da “Železara Smederevo” ostane u vlasništvu države.