Pada poverenje u poverenika


24. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Presuda Višeg suda u Smederevu kojom je gradonačelnica osuđena za primanje mita na zatvorsku kaznu izazvala je raskol među članstvom SNS, a prema nezvaničnim saznanjima, polovina mesnih odbora već je zatražila da Avramovićeva bude razrešena dužnosti poverenika SNS.

Naprednjacima su se uskomešale političke strasti nakon što je lokalni lider osuđena prvostepenom presudom za mito, te je 17 mesnih odbora održalo sastanke sa kojih su centrali stranke poslati zapisnici u kojima se, kao nezvanično saznajemo, traži razrešenje Avramovićeve.

Da su nekakve odluke donete, potvrđuje i koordinator za rad mesnih odbora, ali ne želi da kaže kakve.

– Nećemo da izlazimo u javnost, pre nego što se izjasne institucije stranke – kaže Vančo Merdžanoski. Merdžanoski se, zbog raskola odrekao funkcije.

– Tačno je da sam podneo ostavku na mesto kooridanatora za mesne odbore, ali ni o tome ne želim da govorim iz istih razloga zbog kojih ne govorim o odlukama koje su donete, jer sam moralan, odgovoran i ozbiljan čovek – kaže Merdžanoski.

Poverenica SNS Jasna Avramović izjavila je kratko da mesni odbori SNS nisu formirani, tako da ne mogu ništa da zahtevaju, pa ni njeno razrešenje.

„Novosti“ su u gradskom povereništvu SNS pokušale da provere ove navode, ali niko ne želi da govori na tu temu. Ovo nije prvi put da lokalni tabor SNS ignoriše pitanja novinara, uz objašnjenje je da je reč o unutastranačkim pitanjima.

Deo članstva koji traži razrešenje smatra da sa političkim teretom presude za primanje mita, Avramovićeva ne bi smela da vodi najjaču stranku, ali će o statusu prve dame naprednjaka u Smederevu konačnu reč dati vrh SNS.

Pre godinu dana centrala stranke je raspustila Gradski odbor Smederevo, a novi do danas nije formiran. Za poverenika je imenovana Jasna Avramović, koja je zajedno sa odbornicima GG „Pokret za Smederevo“ prišla naprednjacima. Time je praktično na mala vrata uvela opozicionu SNS u vlast, jer je imala najviše mandata posle lokalnih izbora. Tome se nije obradovalo članstvo „izvornih“ naprednjaka, a podele traju i danas.