Otvoren treći “Teatar u tvrđavi”


07. jul 2016. KULTURA – Sinoć je u Malom gradu Smederevske tvrđave otvoren treći po redu pozorišni festival ,,Tvrđava teatar“. Uz slogan: ,,Dobro došli u pozorište“ festival je otvorio predsednik Organizacionog odbora festivala, istaknuti dramski pisac i scenarista Radoslav Pavlović.

,,Ovaj festival biće posvećen velikim piscima, domaćim i stranim, koji su deo naše i svetske tradicije. Ovo je povratak velikih imena. Večeras i narednih dana imaćemo uvid u to šta je pozorište u Srbiji. Ovoga puta ćemo ići šire po Srbiji, a manje po Beogradu, koji odavno nije Beograd. Na ovaj način ćemo odati neku počast ovom prostoru i slavnoj dinastiji Branković“, rekao je Pavlović u svom obraćanju.

Prve programske večeri „Teatra u tvrđavi“ ansambl zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ izveo je predstavu ,,Čovek je čovek“ Bertolta Brehta, u režiji Anđelke Nikolić. Ovaj komad bavi se sudbinom čoveka u njegovom mikrosvetu u kome su smešteni činioci njegove egzistencije, ali i time kako to malo telo i njegova porodica funkcionišu u velikom sistemu. Ističe se da je svaki čovek, kao pojedinac, nemoćan, a masa je ta koja pravi moć.

Svoje utiske o prvom učešću na festivalu izneli su rediteljka Anđelka Nikolić i glumac Ivan Đorđević:

,,Jako je lep ambijent i publika je divna. Poznajem tvrđavu, ali dosta dugo nisam bila i nikada nisam gledala predstavu ovde, tako da mislim da sam ovaj prostor i atmosfera urade mnogo za predstavu i pre samog početka. Način igre mora da se prilagodi otvorenom prostoru, jer je čulnost manja i ima više faktora koji ne mogu da se kontrolišu. Mi smo u ovoj varijanti igranja napolju izgubili neke nijanse, neke fine momente u glumačkoj igri, ali smo dobili na drugim značenjima, pogotovo zbog toga što se delo dešava u nekoj tvrđavi, tako da smo tu dobili neke zanimljive podudarnosti sa situacijom igranja“.

(Anđelka Nikolić, reditelj)

,,Uvek je izazov igrati u ovakvom ambijentu, koji se, sticajem okolnosti, poklapa sa ovom predstavom. Ove zidine koje daju dobru akustiku i ovo zdanje koje je ovoliko staro daju neku inerciju glumcu da igra punim plućima. Smederevska publika je vrlo posvećena i mislim da bi trebalo češće organizovati predstave na ovom mestu, ili da se napravi još jedan revijalni festival u tvrđavi“.

(Ivan Đorđević, glumac)

Predstava ,,Čovek je čovek“ izazvala je različite komentare kod publike, a ovom prilikom izdavajamo jedan: ,,Veoma mi se dopala predstava. Nije mi prvi put da dolazim na festival i ja sam zaista oduševljena samom idejom da se u ovakvom ambijentu organizuje pozorišni festival“.

U okviru pratećeg programa festivala posetioci u Malom gradu mogu da pogledaju izložbu „Skulpture” vajara Ivana Jeremića iz Smedereva. Kroz svoj rad Jeremić se kritički postavlja prema pitanju da li je nauka u funkciji čoveka ili čovek postaje žrtva transhumanizma i novih medija. Izložba je rezultat saradnje sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu.

Danas je na repertoaru predstava ,,Magareće godine“ Branka Ćopića, koju će izvesti pozorište ,,Boško Buha“ iz Beograda.