Oterali kolportera da ne ruži grad


29. mart 2012. DRUŠTVO – Predrag Jelenković Peca (46) bio je jedini smederevski kolporter više od 15 godina. Postao je prepoznatljiv deo gradskog trga, nekadašnje Fontane. Smederevci su štampu radije kupovali kod njega nego na kioscima, novinari su ga zvali „kolega“. Zarađivao je platu u visini republičkog minimalca i voleo je svoj posao.

Prošle jeseni sa trga je oteran kao komunalni problem. Posao više nema, a ima dve kćerke od 17 i 15 godina.

– Snalazim se kao i ostala sirotinja. Utovarujem drva i ugalj, radim fizičke poslove, uglavnom kod starijih i nemoćnih ljudi. Zbog problema sa srcem, ne bih smeo to da radim, ali nemam izbora. Majka i strina imaju mizerne penzije i pomažu koliko mogu – kaže Peca.
Pre pola godine, ovaj znameniti Smederevac bio je predmet višečasovne rasprave na sednici gradskog parlamenta. Po osnivanju komunalne policije, njihov prvi zadatak bio je da proteraju „najvećeg neprijatelja“ – Pecu „novinara“. Njegov pult sa novinama, koji je zauzimao tek pola kvadratnog metra, uklonjen je uz obrazloženje da „ruži komunalnu lepotu“ grada, koji, uzgred, jedini na svetu, uz Rio de Žaneiro, ima favelu na 300 metara od centra, romsko naselje Mali krivak.

– Tražili su mi papire za prodajno mesto i poslali me u komunalnu inspekciju, pa u Direkciju za izgradnju grada, u čijoj je nadležnosti da mi odobre da radim. To preko svoje firme „Merkur“ nisam uspeo da regulišem i tako sam otišao sa 200 dinara u džepu – kaže Jelenković.
U centru grada, gde je prodavao novine, sada se vrzmaju psi lutalice. Oni očito nisu komunalni problem, za razliku od jedinog kolportera, koji je bio najbolji prijatelj, komšija, čistač snega i čuvar tajni za stotine žitelja Ulice kralja Petra Prvog. Jedan je od retkih Smederevaca koji je imao uspešan posao u Nemačkoj, a vratio se, kako kaže, da odgaja decu u duhu patriotizma i pravih vrednosti. Gradske službe su ga proterale sa mesta na kojem je kao Kasper, dobri duh ovog grada, pomagao mnogima i osmehom i blagom rečju naplaćivao svoje usluge.

Izvor: pravda.rs


5 comments

  1. Umesto da jure ove sto prodaju drogu oni jure coveka koji posteno zaradjuje za leba . A pola Kralja Petra prodaje drogu

  2. Da je sa kosova ne bi ga dirali vec bi mu i trafiku dali na sred fontane!!! Docice vam glave, samo polako!

  3. ОД ТИХ ШТО ПРОДАЈУ ДРОГУ ИМАЈУ КОРИСТИ А ОД ПЕЦЕ НЕМАЈУ А И
    ВРЛОМ УМИЧЕВИЋУ И ЊЕГОВИМ ПОСЛУШНИМ ПИЈУНИМА НИЈЕ ПО ВОЉИ
    ЈЕР ИМ ОН НЕ МОЖЕ ДАТИ АПАНАЖУ КАО ШТО ИМ ЈЕ ПОНУЂЕНА ЗА БУДУЋУ РАФИНЕРИЈУ. ДАКЛЕ ПЕЦА ЈЕ СИТАН И ТРЕБА ГА УКЛОНИТИ ШТО СУ И УЧИНИЛИ, АКО БОГ ДА ДА НА ВЛАСТ У МЕСТО ОВИХ ЛОПОВА ДОЂУ ПОШТЕНИ ПЕЦА ЋЕ ОПЕТ НАСТАВИТИ ДА РАДИ СВОЈ ПОСАО.

Comments are closed.