Osam godina za nelegalne invalidske penzije


24. decembar 2011. HRONIKA – Izvor: Beta- Viši sud u Smederevu izrekao je presude za 32 osobe umešane u dodeljivanje nelegalnih invalidskih penzija.

Bivši referent Republičke filijale Penzijsko-invalidskog fonda u Smederevu Gorica Petković osuđena je danas pred smederevskim Višim sudom na osam godina zatvora jer je pojedinim osiguranicima omogućila da dobiju nelegalne invalidske penzije.

U kaznu joj se računa i 20 meseci pritvora koji joj je produžen do pravosnažnosti presude.

U slučaju nelegalnih penzija optužene su 32 osobe. Dvoje optuženih, Mladena Kneževića i Veselina Gmitrovića, sud je oslobodio krivice zbog nedostatka dokaza.

Na zatvorske kazne osuđeno je, pored prvooptužene Gorice Petković, još pet lekara i jedan viši referent PIO fonda.

Lekar Miloš Nikolić osuđen je na devet meseci zatvora i oduzimanjem 1.400 evra, a veštak Dragoljub Vukmirović na šest meseci zatvora i oduzimanje 600 evra.

Viši referent PIO fonda u Smederevu Božidar Mirković dobio je devet meseci zatvora i biće mu oduzeto 150 evra, a lekar veštak prethodne kontrole Živko Tesla kažnjen je sa devet meseci zatvora.

Veštak Ratko Durutović dobio je osam meseci zatvora, dok je hirurg Miroslav Mitrović osuđen na 15 meseci.

Ostali optuženi osuđeni su na uslovne kazne zatvora i biće utamničeni od šest do devet meseci ukoliko isto delo ponove u periodu od dve godine.

Jedan od branilaca Gorice Petković, advokat Radislav Maravić, izjavio je za agenciju Beta da je “nemoguće” da dve trećine optuženih dobije uslovne kazne, a njegov klijent maksimalnu zatvorsku kaznu.

“To smatram disproporcijom, a pritom, naravno, smatram da je moja branjenica trebalo da prođe s mnogo blažom osudom nego što jeste u prvom stepenu”, rekao je Maravić.

Advokat je najavio žalbu Apelacionom sudu.

Okružni sud je u slučaju nelegalnih invalidskih penzija krajem septembra 2005. podigao optužnicu protiv 32 osobe, od toga 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna i njihovih pomagača koji su, prema sudskim spisima, omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju iako na to nisu stekli zakonsko pravo.