Opreznija vožna zbog kiše i početka školske godine


29. avgust 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije svim učesnicima u saobraćaju skreće pažnju na potrebu za dodatnom opreznošću, s obzirom da su zbog kiše, nakon dužeg sunčanog perioda, promenjeni uslovi za vožnju, uz pojačan intenzitet saobraćaja, posebno u naseljenim mestina i gradskim sredinama.

Na žalost, ovih dana smo svedoci saobraćajnih nezgoda čiji su uzroci nepoštovanje ograničenja brzine, i nedržanje propisnog odstojanja, posebno kada je kolovoz mokar i klizav, a vidljivost smanjena zbog obilnih kiša.

Više nezgoda sa teškim posledicama izazvali su strani vozači koji u ovom periodu intenzivno tranzitiraju kroz Srbiju, umorni zbog duge vožnje, posebno noću. Skrećemo pažnju da pojedina nastradala deca u ovim nezgodama nisu bila vezana ili nisu bila u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, zbog čega su posledice tako tragične. Zbog toga, još jednom podsećamo da je od velikog značaja za bezbednost najmlađih u saobraćaju korišćenje posebnih bezbednosnih sedišta za decu starosti do tri godine, i prevoz starije dece na zadnjem sedištu uz obavezno korišćenje sigurnosnih pojaseva. Ovo je naročito važno iz razloga što će se u svojstvu putnika u narednom periodu naći veliki broj dece zbog početka školske godine.

Zbog oblačnog i kišovitog vremena, naši putevi su ovih dana mokri i klizavi. S obzirom da smo se svi, nakon sušnog perioda, odvikli od ovakvih uslova u saobraćaju, Agencija apeluje na sve vozače da povećaju oprez, smanje brzinu kretanja vozila, povećaju odstojanje i obrate dodatnu pažnju na ostale učesnike u saobraćaju.
Podsećamo da se zaustavni put vozila na vlažnom u odnosu na suv kolovoz, povećava za više od 50% u zavisnosti od brzine kretanja, vrste vozila, tipa i stanja pneumatika. Tako zaustavni put na suvom kolovozu pri brzini od 50km/h iznosi oko 29m, dok na vlažnom kolovozu iznosi oko 45m. Zbog toga, držite odstojanje veće nego kada je kolovoz suv i krenite ranije da biste mogli da se koncentrišete na vožnju, bez opterećenja da kasnite.
Skrećemo pažnju na povećan broj dece kao samostalnih učesnika u saobraćaju, koji poslednje dane raspusta provode na otvorenom prostoru i u igri koja im odvraća misli od opasnosti u saobraćaju. Kako sledeće sedmice počinje nova školska godina, važno je da svi obratimo posebnu pažnju i povećamo oprez u blizini škola i ostalih objekata u kojima borave deca.

Agencija podseća pešake na važnost i obavezu poštovanja signalizacije i prelazak ulice na mestima gde je to dozvoljeno, kako bi ih vozači blagovremeno videli, s obzirom da se očekuju mokri i klizavi kolovozi i gužve u saobraćaju.

Molimo sve učesnike u saobraćaju da pokažu jedni prema drugima više tolerancije, strpljenja, da poštuju saobraćajne propise i obrate dodatnu pažnju na ponašanje ostalih u saobraćaju, posebno dece, jer samo tako ćemo izbeći saobraćajne nezgode i stradanja u njima.