Ogorčeni otac zlostavljane devojčice: Pedofil u kafani uz vatromet slavio minimalnu kaznu


15. januar 2017. HRONIKA – Izvor: Večernje novosti – Ovo je strašno. Sačuvao sam dete od raznog zla, a od rođene krvi nisam. Uveče ležem, ujutru ustajem s tim košmarnim slikama u glavi. Ne mogu da shvatim da ju je pet godina zlostavljao, a da ga je sud osudio na samo tri. Presuda je sramota – kaže, za “Novosti”, Jovica Smiljanić iz Kusatka kod Smedereva, otac maloletne S. S. koju je teča seksualno zlostavljao od njene šeste do 11. godine, za šta je nepravosnažno osuđen na minimalnu zatvorsku kaznu.

U ispovesti za naš list, otac žrtve navodi da nije ni posumnjao da suprug njegove sestre od strica radi takve grozote njegovom detetu.

– Kada biste samo pročitali presudu, čuli od mog deteta šta je sve preživela, zanemeli biste – jecajući, kroz suze priča ovaj čovek. – Grozote joj je radio. Pretio da ne sme nikom da kaže. Sirota, ćutala je godinama iz straha, sramote, neznanja, šta li? Nije više mogla da izdrži, pa se izjadala u školi. Saznao sam tek kad je obaveštena policije. Tada mi je priznala…

On kaže da je u to vreme njegovu decu čuvao njegov otac, jer je on radio na železnici. Navodi da je sestru od strica, suprugu osuđenog Bata, praktično odgajio njegov otac u istoj kući. Bio im je i stari svat na svadbi, a i žive – kuća do kuće.

– Nisam ni u snu mogao da pretpostavim šta, da kažem moja krv, taj pedofil radi mom detetu. Možda bih pravdu sam tražio. Sada, oni imaju novca, strane penzije. Ja nemam. Oni se brane, bruka je velika. Tvrde da moje dete laže. Slavili su kad je izašao iz pritvora, u kafanu išao, bacali vatromet i petarde – u dahu priča ogorčeni otac.

Kaže da se uzda u tužilaštvo i moli za pravdu.

– Sramna je ovo presuda i za sud, i za državu. I maksimalnih 12 godina zatvora je malo kad vam dete neko tako obeleži – kaže otac Jovica.

Punomoćnik maloletne S. S. Zoran Bogićević nije mogao da komentariše presudu. Advokat nam je kratko rekao da je osuđeni imao znatne otežavajuće okolnosti, i da ne razume zbog čega je dobio minimalnu kaznu.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, ali zasad, ni presuda, pa tako ni obrazloženje, ne mogu biti javni, odlučio je sud.

– Imajući u vidu način izvršenja krivičnog dela za koje je Zlatko Bat oglašen krivim, uzrast i potrebe maloletne oštećenje, kao i obavezu da joj se obezbedi pravilan emocionalni i fizički razvoj, zaključeno je da se otpravak presude ne dostavlja licima koje nisu stranke u postupku do njene pravosnažnosti – navodi predsednica Višeg suda Slađana Bojković, na zahtev “Novosti” da nam dostavi kopiju presude.

Zlatko Bat osuđen je nepravosnažno na tri godine i dva meseca zatvora za produženo krivično delo obljuba nad detetom. On je okrivljen da je od 2006. do 2011. godine više puta obljubio S. S. koja je, kad je počeo sa seksualnim iživljavanjem, imala samo šest godina. Terao ju je da ga oralno zadovoljava, dirao ju je po intimnim delovima tela, i zahtevao da i ona njega dodiruje. Nakon godina ćutanja, devojka se požalila školskom pedagogu, koji je alarmirao nadležne ustanove i policiju, koja ga je uhapsila u maju 2016.

Tužilac se žalio na presudu, a Bat je na slobodi, dok se čeka odluka Apelacionog suda i pravosnažnost presude.

Odbrana tvrdi da je devojčica sve izmislila. Zlatko Bat (na slici) je čak tvrdio da nikada nije ni dolazila u njegovu kuću, dok su svedoci odbrane govorili da nisu videli bilo šta što ukazuje na zlostavljanje. To isto tvrdi i supruga osuđenog, tetka .S. S.