Održana prezentacija Protokola o vodi i zdravlju


13. novembar 2012. DRUŠTVO – Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji i udruženjem “Arhus centar” iz Kragujevca, organizovalo je u utorak u Smederevu prezentaciju “Protokola o vodi i zdravlju”.

„Voda kao strateški resurs i resurs budućnosti je uvek zanimljiva tema i mi ćemo se, kao lokalna samouprava, truditi da maksimalno učestvujemo u svim akcijama nadležnih ministarstava, koje imaju preventivni karakter u okviru zaštite životne sredine“, rekao je učesnicima prezentacije zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.

Član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, dr Ivan Stevanović, naglasio je da lokalna samouprava radi na problemu obezbeđivanja higijenski ispravne vode, pre svega, za moravski pravac.

„Sigurno ćemo sledeće godine imati početak realizacije prve faze KFW programa, kako bi konačno za žitelje tih sela obezbedili ispravnu vodu za piće. U toku je i izrada dokumentacije za kanalizacionu mrežu za svako od tih sela, pošto ti problemi moraju da se rešavaju paralelno“, istakao je Stevanović.

On je dodao da su vodotokovi ugroženi od otpadnih voda, otpada životinjskog porekla i od komunalnog čvrstog otpada i izrazio uverenje da će 2013. godina biti godina paralelnog rešavanja sva tri segmenta.

„Svi gradski vodovodi u Podunavskom okrugu su kontrolisani i ispravni, dok je u osam seoskih vodovoda zabranjena voda za piće, a samo tri su ispravna. U ostalim selima nemamo organizovano vodosnabdevanje“, rekao je šef Odseka za sanitarni nadzor u Podunavskom i Pomoravskom upravnom okrugu, Miroslav Savić.

Cilj Protokola o vodi i zdravlju je da se na svim odgovarajućim nivoima, kako u nacionalnom tako i u prekograničnom i međunarodnom kontekstu, zaštiti zdravlje i dobrobit ljudi u okviru održivog razvoja, kroz unapređenje upravljanja vodom, uključujući zaštitu vodenih ekosistema, a putem prevencije, suzbijanja i smanjenja oboljenja uzrokovanih neispravnom vodom.

Podzemne i površinske vode su obnovljivi resursi, sa ograničenom sposobnošću oporavka od negativnih aktivnosti ljudi, pa je važno istaći da je održivo upravljanje hidrološkim ciklusom ključno, kako za ispunjavanje potreba ljudi, tako i za zaštitu prirodnih resursa i životne sredine.

Sa posebnom pažnjom i svesni značaja usmenog informisanja javnosti o ratifikaciji ovog međunarodnog dokumenta i njegovog značaja za Srbiju, tim predstavnika nadležnih Ministarstava, organizacija civilnog društva i ostalih učesnika u procesu predstavilo je cilj i značaj Protokola za Srbiju i zajedničku želju da ovaj dokument postane dostupan široj javnosti.

Cilj prezentacije je pravovremeno informisanje šire javnosti, o značaju ratifikacije Protokola, kao i definisanje prioritetnih aktivnosti, koje će biti primenjene na lokalnom nivou, nakon ratifikacije. Imajući u vidu činjenicu da je Protokol o vodi i zdravlju od izuzetnog nacionalnog interesa, unapređenje upravljanja i motivisanje lokalne i zainteresovane javnosti za proces donošenja odluka, značajno je u vezi sa unapređenjem i održivošću procesa.

Program prezentacije se sastoji od integrisanih prezentacija predstavnika nadležnih Ministarstava (zdravlja, životne sredine, prirodnih resursa, vodoporivrede), zatim predstavnika organizacija civilnog društva i predstavnika mladih, koji su uključeni u međunarodni proces životne sredine i zdravlja od 4. Ministarske konferencije u Budimpešti 2004.godine.

Na prezentaciji su učestvovali predstavnici nadležnih lokalnih institucija, nadležnih inspekcija, javnih komunalnih i vodoprivrednih preduzeća i privrednih subjekta, kao i predstavnici medija.

Izvor: smederevo.org.rs