Od olovke vaja toranj u Pizi


04. decembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Petnaestogodišnji Filip Stević iz Smedereva pravi umetnička dela na vrhu olovke. Ovaj dečak od srca grafitnih olovaka vaja minijaturne skulpture, nadajući se da će jednoga dana biti pravi majstor u ovom neobičnom stvaralaštvu.

Većina tinejdžera ne zna šta će biti kad poraste. Filip Stević, međutim, i te kako zna. Teži da postane skulptor u grafitu i, za svoje godine, pokazuje zavidan talenat.

“Grafitna fantazija” ovom dečaku dogodila se nenadano, pre dve godine, kada su ga iznenadila i oduševila neobična remek-dela koje na olovkama pravi Amerikanac Dalton Geti.

– Počeo sam sasvim slučajno kada sam na internetu video radove Daltona Getija, koji se najduže bavi ovom umetnošću, već 2,5 decenije. Inspiraciju sam kasnije dobio i od Jasenka Đorđevića iz Tuzle. Nikad nisam video ništo slično, i privuklo me je što na tako malu površinu stane čitava jedna skulptura – kaže Filip.

Ovaj daroviti dečak kaže da je posebnost veštine i u tome jer se olovka oduvek koristila kao alat za izradu umetnosti, a sada je materijal od koga se pravi umetničko delo.

Prvo grafitno srce za vežbanje bila je prastara dedina stolarska olovka, koju je pronašao davno odbačenu u podrumu. Posle su stigle nove olovke, i sati neumornog pokušavanja da grafit pretvori u majušnu skulpturu.

– Nije nimalo lako, jer se radi o minijaturi. Treba dosta strpljenja, koncentracije, talenta, ideja i vremena. Malo nepažnje, i grafit puca – kaže Filip. – Jedan rad nekad uradim brzo, a nekad mi treba dosta vremena. Zavisi od skulpture i detalja. To je otprilike od tri sata pa nekad i dva-tri dana.

Filipovi radovi su raznovrsni – od azbuke i šrafova, muzičkih instrumenata, životinja, preko raznih drugih predmeta. Ideje su, kaže, svuda oko njega, potrebno je samo prionuti na grafit.

Tako je od srca grafita izvajao toranj u Pizi i kule Smederevske tvrđave. Borba za pravdu izrodila je pesnicu.

Iako početnik, Filip veoma ozbiljno shvata svoj rad. Dok čeka prvu samostalnu izložbu, koristi prednosti globalne mreže. Ima fejbuk-profil “Filip Stević ART“, gde “izlaže” radove. Tako su o njemu čuli i van granica Srbije, dok mnogi u rodnom Smederevu ne znaju za neobični hobi.