Od Groznice Zapadnog Nila obolela 71 osoba


21. avgust 2013. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – U Srbiji je do 20., avgusta zvanično prijavljen 71 slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, a do sada je registrovano je pet smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa tom infekcijom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije. Ovu opasnu tropsku bolest prenose zaraženi komarci.

Većina obolelih osoba, njih 50, sa teritorije je Beograda, a najviše ih je iz opštine Voždovac – sedam, a slede Čukarica i Zemun sa po šest i Novi Beograd, Zvezdara i Palilula po pet.

Preostala 21 obolela osoba je sa teritorije opština Ruma (2), Pančevo (4), Valjevo (3), i po jedna iz Temerina, Šapca, Sremske Mitrovice, Vršca, Smedereva, Požarevca, Alibunara, Kovačice i Opova, a van zemlje nije registrovan nijedan oboleli državljanin Srbije.

Od 71 obolele osobe, 57 je starije od 50 godina i među njima 40 obolelih osoba ima neko hronično oboljenje.

Od ukupnog broja obolelih osoba, 52 imaju ili su imale kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Od smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su uzrokovane “Groznicom Zapadnog Nila”, po jedan je iz Rume, Temerina i beopgradske opštine Palilula, a dva sa Čukarice.

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, i pripadale su kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Eekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su u drugoj nedelji avgusta metodom slučajnog uzorka postavile klopke za uzorkovanje komaraca na široj teritoriji Beograda, u gradovima koji su obuhvaćeni projektom i u gradovima prema epidemiološkim indikacijama.

Analizom tih uzoraka na širem području Beograda konstatovano je da se pozitivnost na prisutnost virusa i dalje održava, navodi se u saopštenju.

Na osnovu dospelih rezultata iz 26 gradova, sa analizom do 18. avgusta, sada je pozitivno 14 gradova.

Pored Beograda pozitivni su i Požarevac, Veliko Gradište, Smederevo, Slankamen, Ruma, Šabac, Valjevo, Temerin, Pančevo, Donji Milanovac, Niš, Zrenjanin i Bečej.