Obezbeđen smeštaj i ishrana za ugroženo stanovništvo


16. maj 2014. DRUŠTVO – Zajednička sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga i Gradskog štaba za vanredne situacije grada Smedereva, kojom je predsedavala komandant Gradskog štaba i gradonačelnik Smedereva, dr Jasna Avramović, nastavljena je u sredu, 15. maja 2014. godine od 22,00 sata.

Do sada je na teritoriji grada Smedereva evakuisano više od 100 osoba, koliko i na teritoriji Velike Plane, samo u Markovcu 100 ljudi, dok je u Smederevskoj Palanci ugroženo 200 kuća i vrši se evakuacija ugroženog stanovništva iz naselja Karađorđevo. U selima Podunavskog okruga su ogromne površine obradivog zemljišta pod vodom.

Grad Smederevo obezbedio je smeštaj i ishranu za ugroženo stanovništvo, a određena su i dežurna vozila za evakuaciju tokom noći.

Seoski vodovod u Kolarima isključen je zbog poplava, iz preventivnih razloga. JKP Vodovod je poslao cisternu sa vodom za piće, a Štab je apelovao na meštane da obezbede pijaću vodu iz cisterne za naredni period.

Sirova voda koja ide u preradu i potom u gradski distributivni sistem je u granicama zahtevanog kvaliteta, pokazale su analize koje se rade na svakih šest sati u laboratoriji JKP Vodovod Smederevo.

Nema problema u vodosnabdevanju korisnika priključenih na gradsku vodovodnu mrežu, a ekipe JKP Vodovoda radiće i u trećoj smeni u pojačanom sastavu.

Atmosferska kanalizacija otiče bez problema, a Crveni krst Srbije obezbediće u jutarnjim satima 2 muljne i 5 plutajućih pumpi, koje će biti raspoređene na najugorženije lokacije na teritoriji grada Smedereva.

Isključene su trafo stanice u Kolarima, ŽTP i Fruvita, kao i OŠ Branislav Nušić u Smederevu.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije i sve angažovane službe nastaviće rad na terenu tokom noći, a u seoskim mesnim zajednicama biće nastavljena dežurstva.

Apeluje se i dalje na sve građane da se strogo pridržavaju instrukcija Gradskog štaba za vanredne situacije i odgovornih lica na terenu.

Izvor: smederevo.org.rs