Obeležen Dan oslobođenja Smedereva


30. oktobar 2012. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – Opelom, polaganjem venaca i prigodnim programom kod Spomenika poginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu, danas je obeležen 30. oktobar – Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu.

Pored godišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u centru Smederevu, pred nekoliko stotina građana, obeležena je i stota godišnjica početka Prvog balkanskog rata i prva velika pobeda srpske vojske u Kumanovskoj bici.

Posle parastosa koji su služili sveštenici hrama svetog Đorđa, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, udruženja potomaka ratnika iz Smedereva i Kovina, ratnih dobrovoljaca i boračkih i političkih organizacija.

“Na ovom spomen-obeležju odajemo počast Smederevcima koji su svoje živote ugradili u temelje našeg grada i današnje slobodne Srbije”, rekao je predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine Miloš Ilić podsetio je na ratna dejstva koja su prethodila oslobađanju grada u Prvom svetskom ratu.

On je istakao da bi Vojničko groblje, na kojem je sahranjeno oko 5.000 vojnika, a koje više ne postoji, trebalo obnoviti “zarad opomene, oporuke i pouke”.

U oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. Smederevo i okolina podneli su velike žrtve. Na bojištima pri prelasku Albanije i u mnogim logorima poginulo je ili nestalo između 2.600 i 3.000 ratnika i taj broj nije konačan. Smatra se da je broj žrtava bio znatno veći.