Obeležen 63. rođendan Muzeja


12. april 2013. DRUŠTVO – Gradski muzej u Smederevu danas je obeležio 63. godine postojanja i rada. Tom prilikom predstavljen je četvrti broj časopisa Muzeja „Smederevski zbornik”.

Tatjana Gačpar, direktor Muzeja u Smederevu, pozdravljajući prisutne na promociji, podsetila je da je prvi broj zbornika izašao 2006. godine i da se ovaj, četvrti po redu časopis razlikuje od prethodnih po tome što je većina tekstova u njemu posvećena etnološkim temama.

Obeležavanju godišnjice Muzeja u Smederevu prisustvovali su akademik Momčilo Spremić, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Nenad Makuljević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu na katedri za istoriju umetnosti, dr Marko Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta SANU u Beogradu u penziji, dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

„Smederevski zbornik” predstavlja stručni časopis u kojem se objavljuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručne radove na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja.

Promocija četvrtog broja „Smederevskog zbornika” rezultat je dvogodišnjeg rada na realizaciji projekta koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva.

Izvor: smederevo.org.rs