„Nušić” za životno delo Miri Banjac


17. januar 2016. KULTURA – Izvor: Politika – Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru ove godine pripašće istaknutoj srpskoj glumici Miri Banjac, potvrdio je za „Politiku“ Sava Đuričić, umetnički direktor festivala „Nušićevi dani“ koje će se po 33. put održati tokom aprila u Smederevu. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri kojim je predsedavala glumica Svetlana Bojković, a članovi su bili dr Dragana Čolić Beljanovski i profesor Svetozar Rapajić. Isti žiri odlučio je da Nušićeva nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu ove godine pripadne rediteljki Milici Kralj. Ova nagrada dodeljuje se od 2014. godine, a dosadašnji laureati bili su reditelji Egon Savin i Jug Radivojević.

Selektor 33. Nušićevih dana biće, kao i prethodne godine, reditelj i dramski pisac Bratislav Petković.

Festival će uraditi i monografiju o životu i stvaralačkom delu Mire Banjac, jedne od najplodnijih i najpopularnijih glumica na ovom prostoru.

April u Smederevu je tradicionalno, duže od tri decenije, posvećen jedinstvenom pozorišnom festivalu u Srbiji, u slavu jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost, proveo baš u Smederevu.