Novinari iz Smedereva traže da ih gradonačelnica ne vređa


28. septembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Šest novinara beogradskih redakcija iz Smedereva u otvorenom pismu navode da godinama trpe verbalne napade gradonačelnice Jasne Avramović.

“Očekujemo Vašu pomoć u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima, kako bismo zajedno stvorili uslove za normalan rad novinara u Smederevu, i izbegli da takav odnos i govor mržnje, rezultira fizičkim nasiljem nad novinarima”, naveli su dopisnici Bete, Foneta, Večernjih novosti, Politike, Blica i Informera.

Oni su naveli da su pismom želeli da upozore nadležne i javnost da im govor mržnje koji gradonačelnica upotrebljava ugrožava bezbednost i sigurnost njihovih porodica.

Prema njihovim navodima, pismo je jedini način da ukažu na “najbrutalnije verbalne napade” i omalovažavanja gradonačelnice koja su kulminirala prošle nedelje na sednici Skupštine grada.

Novinari su ocenili da su napadi rezultat toga što oni “nastoje da izveštavaju istinito i blagovremeno, shodno pozivu, a ne po diktatu gradonačelnice”.

“Gradonačelnica nije propustila nijedan izlazak za govornicu da nipodaštava rad dopisnika, iznoseći pritom niz grubih neistina, nepriličnih kvalifikacija i uvreda”, naveli su oni i dodali da je Avramović dopisnice nazivala “nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove”, a dopisnike “ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu”.

Iz svega toga, kako dodaju, zaključila je da dopisnici ugrožavaju dolazak investitora i da zato od njih mora da krije značajne informacije i da ih ne poziva na događaje.

Novinari navode da je Avramović takvim ponašanjem dovela na ivicu fizičkog obračuna odbornika Srpske napredne stranke (SNS) sa novinarima koji su došli da prate rad Skupštine. Dodali su da je vladajuća većina iz SNS-a svaku njenu reč dočekala odobravanjem, smehom i podsmehom, dobacivanjem i uvredama na račun novinara.

Smederevski novinari Milosav Slavko Pešić (Beta), Dejan Đorić (Fonet), Jelena Ilić (Večernje novosti), Olivera Milošević (Politika) Miroslav Đorđević (Blic) i Jelena Vasiljević (Informer) su uz pismo, koje je objavljeno i na sajtu UNS-a, dostavili i kraći tonski zapis koji, kako navode, “ilustruju ono što pišu”.