Novac iz Emirata za “Udovički plato”


29. decembar 2013. PRIVREDA – Smederevo će dobiti novac za projekat “Udovički plato”, iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata za navodnjavanje.

Kako navodi lokalni list “Naše novine”, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović najavila je da je na sastanku sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem 18. decembra dogovoreno da Smederevo dobije sredstva iz kredita.

– Ovo je kapitalni projekat za Smederevo, godinama smo pokušavali da rešimo problem navodnjavanja naše najplodnije zemlje i sada je rešenje tu. Mogu da kažem da će 500 ha plodne šumadijske zemlje biti navodnjavano vodom iz Dunava. Vrednost investicije je 2,5 miliona evra i sa početkom građevinske sezone očekujem da će krenuti izgradnja. Lokacijsku dozvolu dobićemo krajem decembra, a građevinsku do kraja marta – kazala je Avramović.

“Udovički plato” je projekat, koji bi, kada bude realizovan, trebalo da oživi smederevski kraj. Naime, Smederevo sa čak 34 odsto učestvuje u ukupnom izvozu srpskih jabuka i nektarina. Sa projektom navodnjavanja “Udovičkog platoa”, po proceni stručnjaka, prinosi će biti uvećani za više od 30 procenata. Projektom su obuhvaćena četiri smederevska sela – Udovice, Seone, Petrijevo i Vodnja.

Lokalna samouprava je za spremila idejni i glavni projekat, za šta je izdvojeno 5 miliona dinara.

Izvor: Šumadijapress