Nova izložba u Galeriji savremene umetnosti


28. decembar 2012. KULTURA – U Galeriji savremene umetnosti Smederevo u sredu je otvorena izložba pod nazivom „Objekti, leteći modeli i slike“.

Autori se predstavljaju umetničkim slikama i upotrebnim objektima koji su obrađeni sa puno mašte i vizionarskog duha. Ceo prostor je okupiran letećim modelima u nameri da se vizuelno stvori i dočara jedna velika ambijentalna instalacija.

Izložba je planski opredeljena za kraj kalendarske godine zato što će se veći deo svog trajanja gledati spolja, kao prostorna celina, jer Galeriji neće biti otvorena za posetioce tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Umetnici koji se predstavljaju Smederevcima su Jelena, Filip i Boško Atanacković.

Jelena Atanacković Braja je rođena 1980. godine u Beogradu. 2008. završila je Arhitektonski fakultet (diplomirani inženjer arhitekture) Univerziteta u Beogradu.
Samostalne izložbe: do sada je imala 7 izložbi u Budvi, Pančevu, Beogradu, Smederevu
i Vranju. Grupne izložbe: do sada je imala 7 izložbi u Beogradu, Kovinu i Pančevu.

Filip Atanacković je rođen 1976. godine u Beogradu. 2007. završio je Mašinski fakultet (inženjer mašinstva, vazduhoplovni smer) Univerziteta u Beogradu.
Samostalne izložbe: do sada je imao 4 izložbe u Petrovcu na moru, Beogradu, Smederevu
i Palanci. Grupne izložbe: do sada je imao 2 izložbe u Smederevu i Gornjem Milanovcu.

Boško Atanacković je rođen 1940. godine u Beogradu. 1969. završio je Mašinski fakultet (diplomirani inženjer mašinstva, vazduhoplovni smer) Univerzitata u Beogradu. 1972. završio Fakultet likovnih umetnosti (diplomirani slikar, klasa prof. Ljubice Sokić) Univerziteta umetnosti u Beogradu. Samostalne izložbe: do sada je imao 35 izložbi u zemlji i Francuskoj i Švajcarskoj. Grupne izložbe: do sada je imao preko 200 izložbi u zemlji i Panami, Kubi, SAD, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Engleskoj i Italiji. Nagrade: 2009. godine dobio je „Zlatno dleto” na Prolećnoj izložbi Ulus -a i druge nagrade za skulpturu, keramiku i inženjerske projekte.

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2013. godine.

Izvor: smederevo.org.rs