Nova istraga u Železari


08. septembar 2015. PRIVREDA – Izvor: Politika – Od kako je policija prošle nedelje započela istragu zbog sumnji na malverzacije u transportu robe, u „Železari Smederevo” istražne radnje ne prestaju. Naprotiv. Sva je prilika da će istražni organi i van sektora Logistike imati pune ruke posla. Sudeći po otvorenom pismu koje je „Politici” uputio Nezavisni sindikat metalaca u „Železari”, inspektori kriminalističke policije trebalo bi da se pozabave i pogonom Proizvodnje gvožđa. Ovaj sindikat zahteva da se na Visokoj peći odmah sprovede istraga i da se utvrdi – po kojim pravilima su dvojica rukovodilaca izvršili prijem novih radnika u taj pogon i da li postoje elementi koruptivnog ponašanja pojedinih menadžera i sindikata.

Iako je inicirao da reprezentativni sindikati budu deo komisije za prijem novih radnika, Nezavisni sindikat metalaca „oseća se izigranim i neće dozvoliti da bude paravan nezakonitim radnjama”. Tvrde da su pojedini menadžeri i sindikalci prijem radnika pretvorili u farsu i privatnu prćiju, jer zapošljavaju samo decu iz svojih redova, rođake iz svog kraja, komšije, kumove, prijatelje svojih prijatelja…

Nezavisni sindikat metalaca tvrdi da su na menadžerska mesta u „Železari Smederevo” u dobroj meri postavljeni kadrovi sa srednjom školom, te da su oni kočničari da se u fabrici zaposli što više mladih inženjera, jer se plaše gubitka rukovodeće pozicije.

Ako se pažljivo analizira prijem novih radnika u Proizvodnji gvožđa, primetno je da su na odgovornija radna mesta u većini slučajeva odabrani kandidati sa nižim stepenom stručne spreme, internim kvalifikacijama, potvrdama o radnom iskustvu i uverenjima radničkih univerziteta. Trenutno po broju inženjera „Železara” je na najnižoj tački u poslednjih sto godina. U vreme „Ju-Es stila” ukinut je Institut za metalurgiju čime su inženjeri izbačeni iz fabrike na perfidan način, tvrdi sindikat koji predvodi Mileta Gujaničić.

I to nije sve. Optužbe pljušte i na račun rodne i rasne diskriminacije. Nezavisni sindikat metalaca tvrdi da pojedini menadžeri ne poštuju rodnu ravnopravnost, te da su žene i Romi u velikoj meri diskriminisani na pomenutom konkursu za posao.

Na intervjuima se robuje predrasudama. Koleginice se upozoravaju da radna mesta u pogonu Proizvodnje gvožđa nisu za žene i na taj način im se na startu oduzima pravo na prijem u skladu sa kvalifikacijama. Jedan mladi kolega romske nacionalnosti, čiji otac radi na Visokoj peći, pokazao je odlično znanje i veštine prilikom intervjua, ali je menadžer pitao saradnike ko želi da ga primi, i svi su rekli da ga ne žele, iako dečka očima nisu videli. Ovo treba da proveri istražni tim fabrike, stoji u otvorenom pismu „Politici”.

Lider Nezavisnog sindikata metalaca u „železari”, Mileta Gujaničić, kaže za „Politiku” da je sve ove primedbe 2. septembra izneo na sastanku sa generalnim direktorom fabrike i izvršnim direktorom za proizvodnju. Na sastanak sa prvim čovekom HPK tima, Peterom Kamarašem, kaže, čekaju dva meseca.

—————————————————-

Veliko interesovanje

Mileta Gujaničić za „Politiku” objašnjava da je za Proizvodnju gvožđa raspisan konkurs za prijem 80 radnika, a prijavilo se skoro duplo više. Reč je o radnom odnosu na određeno vreme koje nakon šest meseci može da bude produžen. Konkurs je završen, tridesetak novih radnika je već angažovano, dok ostali čekaju prijem, objašnjava on.

—————————————————-

Logistika se i dalje „češlja”

Istraga u sektoru Logistika, koju su inspektori MUP-a započeli prošle nedelje, još traje, saznaje „Politika”. Glavni menadžer te službe Stevan Đurić, i još nekoliko njegovih glavnih saradnika, odnosno rukovodilaca službi, suspendovani su dok traju istražne radnje. Tek po okončanju istrage, biće poznata njihova dalja sudbina u čeličani. Podsećamo, policija je upala u „Železaru” zbog sumnji da su nadležni za transport angažovali pojedine privatne prevoznike po znatno višim cenama od tržišnih i time oštetili fabriku i državu kao vlasnika.

Piše: Olivera Milošević