Ništa od nove koalicije na lokalu


20. februar 2013. DRUŠTVO – Pregovore SNS, SPS i URS oko formiranja lokalne vlasti po državnom modelu, obustavio je vrh Srpske napredne stranke. Stav smederevskih naprednjaka da neće u vlast sa gradonačelnicom Jasnom Avramović (Pokret za Smederevo) koji centrala ne podržava, mogao bi da dovede do raspuštanja lokalnog odbora.

Pre mesec i po, smederevski naprednjaci potpisali su sporazum o saradnji sa ovdašnjim odborima SPS i Ujedinjenim regionima Srbije. Krenuli su u pregovore oko formiranja nove vlasti koji su bili blizu uspeha, ali je vrh SNS naredio da se oni obustave.

– Sa pregovorima i prekombinovanjem se zastalo jer je Gradski odbor dobio instrukciju od Izvršnog odbora da se privremeno obustave svi pregovori, dok u Smederevo ne dođu predsednik stranke Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora Radomir Nikolić. Tada bi se na sednici Gradskog odbora dogovorili o daljim koracima u pregovaranju i eventualnom formiranju nove vladajuće većine u kojoj bi učestvovala SNS – kaže Ivan Mihailović, predsednik Gradskog odbora SNS.

Gradski odbor ranije je javnost obavestio da neće u koaliciju sa gradonačelniKom Jasnom Avramović, liderom „Pokreta za Smederevo“, zbog „pogubne politike i krivičnog postupka“. To se, izgleda, nije svidelo Beogradu. Nesuglasice su, navodno, zamrzle pregovore, a sve su glasnije najave da bi smederevski odbor naprednjaka mogao da bude raspušten.

– Što se tiče raspuštanja odbora, to su lepe i neostvarive želje onih koji se plaše SNS i mogućih vanrednih izbora, ali za tako nešto nema razloga. Posle donošenja novog statuta SNS, ionako slede unutarstranački izbori na mesnim i gradskom odboru – tvrdi Mihailović.

Inače, aktuelnu vlast čine „Pokret za Smederevo“ (20), DS (14) SPS (9) i SPO-LDP (4). I dok oni navode da je vlast stabilna, svi pregovaraju sa strane. SPS je javno ušao u savez sa opozicijom, dok gradonačelnica Jasna Avramović, doduše tajno, već izvesno vreme pregovara sa centralom SNS o lokalnom savezništvu. Pominju se dva scenarija – da SNS u vlasti zameni demokrate, pa čak možda i SPS, do toga da gradonačelnica sa svojim „Pokretom za Smederevo“ priđe naprednjacima.

Gradski odbor DS se priprema za stranačke izbore, pa je u toku velika bitka između kandidata dve struje. U SPS takođe ima podela, ali je disciplina stroža. Podele su nastale delom i oko dobrobiti koalicije sa gradonačelnicom, što može da pocepa i lokalni SNS.

SNS je ranije optuživala SPS da zarad fotelja neće da raskine koaliciju i uđe u savez sa njima i URS, što je okarakterisala kao nepoštovanje dogovora lidera stranka o formiranju koalicija na lokalu. SNS je tada saopštila da SPS daje „legitimitet pogubnoj politici na štetu građana koji su njihovi taoci“.

Izvor: Večernje novosti