Ni veći od velikog neće Železaru?


18. april 2013. PRIVREDA – Izvor: Danas – Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će Železara početi sa radom u ponedeljak. Međutim, da li su ispunjeni svi uslovi?

Prema najavama resornog ministarstva tog dana trebalo bi da bude upaljena jedna visoka peć u fabrici, čime će se steći uslovi za početak proizvodnje čelika.

Država nema nameru da trajno bude vlasnik Železare, izjavio je ministar i obelodanio da se o prodaji fabrike vode pregovori sa jednom velikom evropskom kompanijom, strateški značajnijom od ruskog Uralvagonzavoda.

Optimizam, kada je reč o poslovanju Železare Smederevo, Dinkić zasniva na tezi da ekonomska kriza u ovom trenutku najviše pogađa industriju čelika ali da je stanje u toj industrijskoj grani ciklično i da ona može veoma brzo da se oporavi.

U sindikatima su, međutim, mnogo oprezniji sa optimizmom. Željko Veselinović, predsednik USS “Sloga“, čija podružnica deluje u Železari, ističe da treba sačekati ponedeljak i videti kako će proteći paljenje peći.

“Ranije sam izjavljivao da puštanje u rad visoke peći zavisi od stanja u kome se ona nalazi. Što je duže peć neaktivna to ju je teže vratiti u radno stanje. Imao sam informacije da je visoka peć prilično oštećena i da će možda biti potrebno i da se obavi miniranje da bi se nastavilo sa radom. Moram da naglasim da se zbog izjava koje dajem, a u javnost iznosim isključivo istinu, „”Slogina“ sindikalna podružnica nalazi u veoma teškom položaju, odnosno da se našim aktivistima preti zbog mojih izjava”, kaže Veselinović.

On dodaje da bi početak rada visoke peći bio u interesu svih, i vrlo brzo će se videti da li će do toga doći. Predsednik „Sloge“ sumnja i da se vode pregovori sa nekom velikom evropskom kompanijom o preuzimanju Železare, jer se nijedna kompanija koja posluje u oblasti industrije čelika u ovom trenutku, kada su efekti ekonomske krize još uvek jaki, ne bi odlučila za takvu akviziciju.

“U Evropi je od Uralvagonzavoda veći samo Arcelor Mital, ali ta kompanija otpušta radnike zbog krize, i malo je verovatno da će tražiti novu železaru kada ima svoju fabriku u Zenici. Kao jedinu mogućnost za izlazak iz ove teške situacije vidim izgradnju nove proizvodne linije za potrebe fabrike Fijat. Međutim, tu investiciju bi trebalo da uradi država a ne Italijani i da onda sa njima napravi poslovni aranžman. Druga mogućnost je da Vlada Srbije ponudi Ju-es-stilu da se vrati i preuzme Železaru. Država, naime, nije učinila dovoljno da zadrži Amerikance u Smederevu, za razliku od Slovačke gde je Ju-es-stil ostao jer je dobio dodatne povlastice”, ističe Veselinović.