Neuspela prodaja FK Smederevo


Do sada više puta oglašavana prodaja Fudbalskog kluba Smederevo i stadiona tog srpskog superligaša ponovo je bila neuspešna.

Komisiji za izbor najboljeg ponuđača ponovo nije stigla nijedna ponuda za prodaju stadiona i udela u klubu.

Otvaranje ponuda po oglasu Trgovinskog suda u Beogradu povodom prodaje stadiona i FK Smederevo obavljeno je danas, kada je Komisija za izbor najboljeg ponudjača konstatovala da ni ovog puta nije bilo zainteresovanih kupaca.

Trgovinski sud u Beogradu objavio je u decembru najnoviju prodaju stečajne mase “Sartid a.d.”, a potencijalnim kupcima je ponudjen stadion i udeo u FK Smederevo.

Procenjena vrednost stadiona je 800 miliona dinara, dok je suma za udeo u Akcionarskom društvu za trgovinu i sportske delatnosti FK Smederevo utvrđena na 500 miliona dinara, kao i kod oglasa iz 2008. godine. Cena je korigovana 2007. godine, a do tada je iznosila 1.900.000.000 dinara.

U Sartidu u stečaju kažu da je prodaja javnim nadmetanjem, sa utvrdjenom početnom cenom, jedini način koji su koristili i za svu drugu imovinu i objekte, i da tek ukoliko ni sada ne bude zainteresovanih, kao što ih nije bilo, može da se razmišlja o neposrednoj pogodbi.

Na predlog stečajnog upravnika, eventualnu saglasnost o korigovanoj ceni daje Privredni sud u Beogradu.

U paketu sa stadionom, kao najvrednijim objektom, i oko pet hektara zemlje i kompletnom infrastrukturom na ulazu u Smederevo iz pravca Beograda, prodaje se i FK Smederevo.

“FK Smederevo jeste u teškoj finansijskoj situaciji. Praktično smo na ivici, ali situacija nije alarmantna i pripreme ćemo nastaviti kako smo i planirali, od 1. februara u Ohridu“, izjavio je Tanjugu direktor smederevskog superligaša Goran Bogdanović.

“Svima u klubu bi odgovarala jedna stabilna situacija sa rešenim finansiranjem. Mislim da bi se to rešilo ovakvom vrstom prodaje kluba i stadiona. Pregovarao sam sa menadžerima iz Španije da dodju oko Nove godine i da se upoznaju sa situacijom, ali su bili sprečeni zbog njihovog Božića”, kaže Bogdanović i nada se da ukoliko se pojavi potencijalni kupac, to bude neko ko je u sportu, ljudi koji su u profesiji.

“To bi bila neka garancija da će sve biti nastavljeno, da ćemo i dalje biti u funkciji. Imamo sponzora koji je jedan od najboljih i najstabilnijih u zemlji i bilo bi idealno da, i ako dodje do prodaje kluba, Ju-es-stil nastavi da nam bude sponzor”, naveo je Bogdanović.

Kompanija Ju-es-stil Srbija je u prvih deset meseci prošle godine uplatila više od 50.000.000 dinara Fudbalskom klubu Smederevo. Drugi veliki sponzor je “Mešer Tehnogas” koji je u avgustu uplatio 20.000 evra, a isto toliko je bio obavezan da uplati na račun smederevskog prvoligaša sredinom januara.

Pomenute kompanije su se obratile gradskim vlastima u Smederevu sa ciljem da na osnovu donacija koje su imale u 2010. godini, a koje podrazumevaju i fudbal, budu oslobodjene plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Ju-es-stil je kupio Sartid a.d. u stečaju 2003. godine, kako je tada objavljeno, za 21,3 miliona dolara.