Nepoštovanje procedure donosi privremene mere smederevskoj gimnaziji


27. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Gimnazija u Smederevu, škola sa tradicijom dužom od sto godina, ovih dana nalazi se pred uvođenjem privremenih mera. Takav predlog ministru je dao prosvetni inspektor uz obrazloženje da je došlo do kršenja procedure prilikom izbora predsednika Školskog odbora. Ministar praktično nema zakonski rok da se izjasni o ovoj drastičnoj meri kakvu srpska prosveta ne beleži poslednjih 14 godina, pa zaposleni u Gimnaziji strahuju da će odluka pasti baš tokom predstojećeg raspusta. U tom slučaju, dok se profesori odmaraju, najuglednija smederevska škola mogla bi da dobije sasvim novo, privremeno rukovodstvo, bez njihovog znanja i mogućnosti da reaguju, dok bi tek imenovani direktor i Školski odbor bili razrešeni dužnosti. U znak protesta profesori Gimnazije juče su održali štrajk upozorenja.

Šta je dovelo do ovakve ujdurme u školi, prosvetari za sada nagađaju, ali im je lokalna vlast prva na listi osumnjičenih za mešanje u školske odluke.

Sve je počelo sa konkursom za izbor direktora Gimnazije u Smederevu. Od dva kandidata, tadašnji školski odbor izabrao je Milutina Vučkovića, profesora koji je na čelu škole u više mandata. Takvu odluku nije „aminovao” ministar prosvete u zakonskom roku, pa je Školski odbor, shodno zakonu, imenovao Vučkovića za direktora. Onda je došlo do formiranja novog školskog odbora koji nije mogao da se odluči koga će za predsednika, objašnjava Štrajkački odbor. Prelomilo je nastavničko veće, jer su oba kandidata bila iz redova zaposlenih. Taj direktorov predlog se, očito, nekome nije svideo, pa je prosvetni inspektor našao da je prekid konstitutivne sednice ozbiljno kršenje procedure i predložio, ništa manje od privremene uprave, objašnjavaju predstavnici Štrajkačkog odbora.

– Privremene mere i raspuštanje legalno izabranih organa uvode se kod ozbiljnog narušavanja odnosa u školi, kada školski sistem ne funkcioniše uopšte, što kod nas nije slučaj. Takve mere su svojevremeno bile uvod u ukidanje rada ustanove. Ovo je presedan, jer ako je bilo nekih povreda poslovnika, trebalo je da se ukaže na to, da se ispravi, ali inspektor je odmah predložio da se raspusti direktor i Školski odbor – kaže profesor Nebojša Jovanović.

Kolektiv Gimnazije se izjasnio protiv uvođenja mera i razrešenja direktora. U školi preovladava stav da je u sve ovo prste umešala lokalna samouprava u nameri da utiče na izbor prvog čoveka Gimnazije.

– Ovde nije stvar ko koga hoće da progura, već da hoće nekoga da skloni. To su one situacije kada se neko njima zameri, poput direktora Vučkovića, koji ne priznaje svemogući autoritet naše gradonačelnice – kaže za „Politiku” profesor Aleksandar Marinković, član Štrajkačkog odbora.

Problemi oko izbora direktora Gimnazije nisu jedinstven slučaj u Smederevu. Polovinom godine ovdašnja Osnovna škola „Dositej Obradović” u jednom trenutku imala je dva direktora, upravo zbog „ćutanja” resornog ministarstva, što je ceo slučaj odvelo na sud.

Kako i kada će ministar Verbić odlučiti u slučaju najprestižnije smederevske škole, još je u domenu nagađanja.