Neizvesna sudbina buvlje pijace


03. novembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Zaposlene u javnom komunalnom preduzeću „Pijace“, ali i zakupce tezgi na robnoj pijaci u Smederevu, poslednjih dana uznemiruju nepotvrđena saznanja o sudbini preduzeća za koje su vezani. Reč je, o kako navode, nameri lokalne samouprave da parcele na kojima se nalaze buvlja i kvantaška pijaca prodaju stranom investitoru, te strahuju da bi zbog toga mogli da ostanu bez posla.

Konkretne odgovore od lokalne samouprave o sudbini preduzeća i svojih radnih mesta pokušali su da dobiju putem peticije koju su zajednički pokrenuli, a kojom zahtevaju od gradonačelnice Smedereva da potvrdi ili demantuje istinistost o prodaji pomenutih parcela. Za sada, navode, odgovra nema. Odgovore od gradonačelnica Jasne Avramović i naša redakcija još uvek čeka, iako smo pitanja uputili pre više od deset dana.

U dopisu koji su krajem septembra uputili gradonačelnici Jasni Avramović, a koji je potpisalo 61, od 69 zaposlenih, navodi se da oni „nisu protiv investicija, ali se pribojavaju mogućnosti da te nove investicije zauvek ugase njihova radna mesta“.

-Poštovana gradonačelnice, ne želimo da poverujemo da jednim potpisom nameravate da ostavite na ulici 69 radnika, ugrozite egzistenciju njihovih porodica, narušite njihovo ustavno pravo na rad. Verujemo da Vam je na prvom mestu interes grada i preduzeća, koje je lokalna samouprava osnovala i poverila mu obavljanje delatnosti od šireg značaja za građane. Zato Vas pitamo: Da li i kome želite da prodate lokacije na kojima se nalaze ove dve naše pijace? – piše, između ostalog, u pomenutom dopisu.

Zakupce takođe zabrinjava neizvesnost, koja, objašnjavaju ozbiljno utiče na poslovanje. Prema njihovim saznanjima, lokaciju će sigurno menjati, a kada i gde će otići sa ove, niko ne zna.

– Prvo smo čuli da ovu lokaciju treba da napustimo do kraja godine, sada pominju proleće. Kažu, preseliće nas na stočnu pijacu na Carini. Više od polovine nas ne želi da ide gore. Ovde nam je blizu nekoliko većih trgovina, pored puta smo, ljudi su se navikli. Ko će dolaziti na Carinu na buvlju pijacu, ko će prelaziti tu uzbrdicu? Ali zasigurno ništa ne znamo, to se krije – kaže jedan od zakupaca koji radi na buvljaku već 20 godina.

Na robnoj pijaci trenutno je aktivno 90 zakupaca, koji drže ukupno preko 200 tezgi i zapošljavaju gotovo isto toliko ljudi.

-Uputili smo peticiju, ali smo ostali bez odgovora. Ne znamo šta da radimo, da li da nabavljamo zimsku robu, jer ulaganja nisu mala. Tražili smo da nam se to objasni. Ukoliko je buvljak prodat želimo da nam se odredi druga lokacija, kao što je to u svim gradovima, da nam se napravi neka hala, da idemo na bolje, a ne na lošije. Protiv investicija nemamo ništa, ali i mi treba da opstanemo i nastavimo da radimo – navode zakupci.

Prema nezvaničnim saznanjima “Smederevskih” mogući potencijalni kupac pomenutih parcela je “Aviv arlon holding”, izraelska kompanija, koja je izgradila retail tržne centre u Pančevu i Zrenjaninu, a uskoro otvara novi objekat na Zvazdari u Beogradu. Da se takva mogućnost razmatra za “Smederevske” je potvrdila i direktorka marketinga ovog preduzeća Danka Gladović.

-Mi imamo svoje planove i ideje u Srbiji, ali za sada ne znam ništa konkretno u vezi sa Smederevom, niti imamo zvaničnu informaciju. Povezuju nas sa različitim gradovima, ali sve je to na nivou priče. Smederevo jeste nuđeno kao jedna od opcija, ali smo čak i od pregovora daleko. Od planova do realizacije put je veoma dug – objašnjava ona.

Da nije reč samo o nagađanju, za naš portal potvrdio je i Milan Lukić, član Gradskog veća za javna preduzeća. Iako ne pominje konkretnog investitora, navodi da bi grad od prodaje parcela mogao u budžet da inkasira i više od million evra.

-Znam da se pojavio potencijalni investitor. Tačno je da je bio sastanak na kome sam bio i ja, rukovodstvo pijaca, predstavnici sindikata, ali i je i tada rečeno da, ukoliko se pojavi investitor baš za tu lokaciju, da će grad za njih da nađe bolju. Ne vidim zašto ne bismo dali investitoru, koji će da uposli ne znam sad koliko tačno radnika i da plati tu lokaciju po dobroj ceni. Naravno da to ne bi imalo posledice po pijacu, jer bi se otvorila nova, pošto su dole ionako veoma loši uslovi i za potrošače i za ove koji rade na pijaci. Ali još nisu preduzeti određeni koraci, jer nema potvrde potencijalnog kupca. A u budžet bi moglo da se inkasira, da sada ne licitiramo, više od million evra, što je, dozvolićete velika budžetska stavka. Onda bi se tek donela odluka – objašnjava Lukić.
I dok zaposleni, zakupci i javnost očekuju razjašnjenje novonastale situacije, lokalna vlast formirala je radni tim za sprovođenje racionalizacije, koji je predložio Gradskom veću da se “Pijace” i “Čistoća” pripoje javnom komunalnom preduzeću “Zelenilo i groblja”, pa bi od početka naredne godine ova tri preduzeća trebalo da funkcionišu kao jedno.