Nastavljena obnova bedema tvrđave


24. jul 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Konzervatorsko-restauratorski radovi u tvrđavi Đurđa Brankovića u Smederevu počeli su ovih dana, a sredstva u iznosu od 21,5 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo kulture.

Ovim radovima će biti okončana restauracija Jezavskog bedema, započeta pre četiri godine.

Za nastavak radova na Tvrđavi, kroz program zaštite, očuvanja i prezentacije nepokretnog kulturnog nasleđa, država će sa 21.530,000 dinara finansirati obnovu Jezavskog bedema. Grad će u posao uložiti dva miliona dinara.

– Obavljena su sva geološka i arheološka istraživanja i statička merenja. Za završetak konzevatorsko-restauratorskih i sanacionih radova na Jezavskom bedemu ostao je deo između devete i desete kule, što je jedan od teško oštećenih delova – kažu u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Radovi su počeli pre nekoliko dana, a izvođač je firma “Tasić Mitre” Smederevo, koja je bila jedini ponuđač. Ovde kažu da je potrebna velika količina veoma skupog kamena, koji se teško nabavlja.

Zanimljivo je da su despotovi majstori, inače, u vreme zidanja zdanja koristili 30 vrsta kamena.

Prošle godine za obnovu Jezavskog bedema država je izdvojila 8 miliona dinara. Izvedeni su radovi do kula devet i deset, u ukupnoj dužini od 90 metara. Korišćene su tri vrste kamena, i ukupno je ugrađeno oko 180 kubika. Radovi su obuhvatili obnovu lica zida do nivoa staze za šetanje.