Nastavlja se međunarodni ekološki projekat


22. novembar 2016. DRUŠTVO – Nakon trodnevnih raznovrsnih radionica koje su partneri iz Nemačke realizovali u OŠ „Dr Jovan Cvijić“ sa učenicima četvrtog razreda – otvorena je izložba dečjih radova „Čovek – otpad – more“ u Centru za kulturu Smederevo.

Međunarodni ekološki projekat „Parlament riba“ nakon trodnevnih radionica u OŠ „Dr Jovan Cvijić“ nastavljen je u petak, 19. novembra otvaranjem izložbe dečijih radova u holu Centra za kulturu Smederevo. Podsetimo, projekat „Parlament riba“ realizuju EUCC – ”The Coastal Union Germany“ (EUCC-D), organizacija koja je deo međunarodno aktivne „Coastal & Marine Union“, najveće nevladine organizacije u evropskom delu obala, „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, pozorišno udruženje iz Nemačke, a finansiran je od strane Savezne fondacije za životnu sredinu u Nemačkoj ((Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU) i pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i nauku i ministarke Johane Vanke.

Partneri na ovom značajnom ekološkom projektu su: Grad Smederevo, OŠ „Dr Jovan Cvijić“, JKP „Zelenilo i groblja“, Centar za kulturu Smederevo i pozorište „PATOS“.

Miljana Kravić, članica Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja, istakla je na otvaranju izložbe da je Grad Smederevo ponosan što je partner u veoma važnom međunarodnom ekološkom projektu, čiji je cilj da motiviše ljude da se bore protiv zagađenja voda u svom okruženju. „Naši partneri iz Nemačke puni su pozitivnih utisaka i imaju samo reči hvale za dobru organizaciju projekta i gostoprimstvo koje ih je sačekalo u Smederevu“, rekla je Miljana Kravić, dodajući da se postiglo nekoliko obrazovnih i vaspitnih ciljeva ovim projektom u našem gradu – učenici su usvojili nova znanja o zagađenju, o važnosti preventivnog delovanja, a time se uticalo i na razvijanje ispravnih stavova i društvene odgovornosti kod najmlađih generacija.

Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća za resor kulture, pozdravila je sve u ime lokalne samouprave i pohvalila entuzijazam, kreativnost i zalaganje učenika koji su učestvovali na radionicama, sakupljali otpad na Dunavskom keju, pravili eksponate od sakupljenog otpada (crteže, maske i drugo) i pripremali predstavu, a odlično uspostavljenom interakcijom oduševili partnere iz Nemačke.

Dragica Golubović, direktorka OŠ „Dr Jovan Cvijić“ istakla je da je osnovna škola čiji je rukovodilac odavno svojim dobrim radom podigla granice u oblasti prosvete i obrazovanja, te da učešće učenika OŠ „Dr Jovan Cvijić“ u jednom međunarodnom projektu predstavlja korak više na putu prosperiteta. Ona je pozvala učenike, roditelje i druge građane Smedereva da sledećeg petka pogledaju povorku gradom i predstavu „Parlament riba“ i tako doprinesu razvijanju svesti o potrebi očuvanja životne sredine.

Na otvaranju izložbe učenici OŠ „Dr Jovan Cvijić“ izveli su zanimljiv edukativno-kreativni performans „Ekološki pozdrav“ koji govori o zaštiti životne sredine ističući na koje načine možemo da sačuvamo našu planetu.

Projekat „Parlament riba“ nastavlja se 25. novembra (petak), kada će biti organizovana povorka gradom od 15.00 do 16.00 časova, u kojoj će učestvovati nemački predstavnici i lokalni partneri. Istog dana u 19.00 časova u Centru za kulturu Smederevo realizatori projekta iz Nemačke će zajedno sa partnerima iz OŠ „Dr Jovan Cvijić“ i pozorištem „PATOS“, a uz podršku lokalne samouprave, izvesti predstavu „Parlament riba“ kojom će skrenuti pažnju na potrebu očuvanja vodenih površina u našem okruženju.