Na Smederevskoj adi hotel sa pet zvezdica


25. jul 2011. PRIVREDA- Hotel sa pet zvezdica, luksuzni splavovi-kućice, marina, plaža, teniski i golf tereni samo su deo turističko-rekreativnog kompleksa koju je grupa naših arhitekata iz australijske kompanije “DASH Architects” isprojektovala za Smederevsku adu. Kako kažu u ovoj kompaniji, projekat je već predstavljen na beogradskom festivalu “Mikser” i sajmu “Rebec”, koji se bavi investiranjem u nekretnine, a sledi predstavljanje na konferenciji u Abu Dabiju i prezentacija projekta na sajmovima. Ideja je da ponude projekat velikim investitorima i velikim hotelskim lancima, koji nisu zastupljeni u našoj zemlji i u regionu, a već su obavljeni razgovori sa jednim nemačkim hotelskim lancem.

Kako kaže Sandra Drašković iz “DASH Architects”, ideja se rodila pre oko godinu dana, kada je nekoliko njenih kolega iz Srbije i sa Bliskog istoka razgovaralo o potencijalnom mestu za odmor u Srbiji, koje nije nedostupno i skupo, a na kome bi mogao da se napravi kompleks sa svim sadržajima kakve imaju takvi rizorti širom sveta.

– Tragali smo za lokacijom koja je istovremeno otvorena i dinamična, ali i privatna, intimna i izolovana, mestom na kome bismo iskombinovali divlju netaknutu prirodu sa savremenim sadržajima i tehnološkim dostignućima koja čine boravak ugodnim. Tako smo došli do Dunava, koji teče kroz Srbiju kao potpuno neiskorišćen dragulj. Smederevska ada je ušla u uži izbor za razvoj projekta kao potpuno netaknuta lokacija, a opet u blizini grada, što je pogodno za izgradnju i opremanje zemljišta neophodnom infrastrukturom. U obzir su dolazila i neka druga ostrva na Dunavu, ali zbog autentičnosti lokacije Smederevske ade, odlučili smo se za nju, jer bi relativno lako mogla da postane centar turizma u tom delu Srbije sa jednim od retkih kompleksa ovakvog tipa na Dunavu. Položaj je idealan za turiste koji dolaze brodovima, kruzerima, čamcima, bilo da su lokalni ili strani – kaže Sandra Drašković.

Nenad Krčum, direktor smederevske Direkcije za izgradnju, priznaje da je za celu ovu priču čuo od sina, koji je na projekat naišao na internet forumima i blogovima, a da se, koliko on zna, niko njima nije obraćao, ni za pomoć ni za savet.
– Cenimo i pozdravljamo svaku inicijativu. Uostalom, svako ima pravo da crta, pitanje je koliko je sve ostvarljivo kada dođe do konkretizacije planova – kaže Krčum.

Mada se zove Smederevska, ada je od vajkada, tačnije od Beogradskog mira 1739. godine, kada je ovo ostrvo na Dunavu pripalo tada austrougarskom Kovinu, deo teritorije kovinske opštine.

– Nas niko po tom pitanju nije kontaktirao, ali proverite u opštini – kaže Dejan Ilić, prvi čovek Turističke organizacije u Kovinu.
Blagoje Bogdanović, sada zamenik, ne tako davno i predsednik kovinske opštine, kaže da su i oni saznali za sve preko interneta, a da bi bilo logično da su makar pitani jer su ovde već ranije imali neke planove sa adom koji, kako kažu, nažalost, nikada nisu stigli do realizacije.
– To je ogromna neiskorišćena površina koja pripada Kovinu. Postoji već plan da se tu izgradi “Panon siti”, prvobitno projektovan za gradnju u Deliblatskoj peščari, ali su se tu ekolozi pobunili pa smo došli na ideju da to bude na adi. U svakom slučaju, pokušaćemo će da uspostavimo kontakt sa tim ljudima, čujem da su sada u Emiratima, ali čim se vrate pozvaćemo ih, mada bi bilo logično da su oni prvo nas zvali – kaže Bogdanović.

Sandra Drašković kaže da su kontaktirali institucije u Smederevu i Kovinu kako bi dobili neophodne informacije o zemljištu i lokaciji, da li postoje i kakvi su prostorni i urbanistički planovi za to područje.

– Detaljniji razgovori očekuju nas nakon povratka iz Katara, kada ćemo postaviti strategijski plan za traženje potencijalnih investitora i hotelskih operatera. “DASH Architects” će učestvovati na konkursu za razvoj varošica Srbije i kao opštinu smo odabrali Kovin, kako bismo uokvirili celokupnu ideju o turističko-arhitektonskom razvoju ovog poteza. U timu imamo i jednog Smederevca, a svi duboko verujemo da je ovo nešto što svaki Smederevac sanja, da se ovoj adi vrati njen sjaj i razvije u pravu lepoticu na Dunavu – kaže Sandra Drašković.

Hotel, koji bi bio jedina višespratnica na Adi, trebalo bi da imao 100 soba, a svaka bi imala prostranu terasu, poput dnevnog boravka na otvorenom. Planirano je da ima pet spratova. Jedan sprat je predviđen za pansionski restoran za sve goste na ostrvu, a u okviru hotela biće smešteni i velnes i spa centar sa bazenom. Na poslednjem spratu je vinska paluba – otvorena terasa sa pogledom na Dunav.

Smederevska ada, posle delimičnog potapanja izgradnjom Đerdapa, ima površinu od 650 hektara, a za turističko-rekreativni centar potrebno je dva hektara. “Ostrvom se plavi kada se podiže nivo Dunava, ali smo kao rešenje predvideli odvođenje vode u kanal koji bi išao u unutrašnjost ade. Na toj vodenoj površini bile bi luksuzne splav-kućice. Predlažemo da se splavovii bungalovi prodaju, ne samo da se rentiraju, da bi se obezbedila veća profitabilnost, a i da bi bilo posetilaca cele godine. Akcenat bi bio na očuvanje biodiverziteta i stvaranju održivog kompleksa konceptom ekološke gradnje”, kaže Sandra Drašković.