Na listi najvećih gubitaša -i najveći po dobiti


15. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Polovina neto gubitaka ukupne privrede iz 2011. godine skoncentrisana je u sto privrednih društava koja zapošljavaju 7,4 odsto od ukupnog broja radnika u Srbiji, izjavila je registrator Registra finansijskih izveštaja i boniteta u Agenciji za privredne registre (APR) Ružica Stamenković.

Najveći neto gubitaš u srpskoj privredi u 2011. godini je “Ju es stil Srbija” iz Smedereva (današnja Železara Smderevo) sa gubitkom od 16 milijardi dinara, a zatim sledi “Galenika Beograd” sa višestruko uvećanim neto gubitkom u odnosu na prethodnu godinu, koji iznosi 12 milijardi dinara.

Među neto gubitašima u prošloj godini su još i “Petrohemija”, “Azotara Pančevo”, “Agroživ”, “Fijat automobili Srbija”, “Hemofarm” iz Vršca…

“Na ovoj listi se nalazi i 25 malih privrednih društava, ali treba objasniti da su to zapravo bivši veliki sistemi, koji su ušli u proces stečaja i restrukturiranja, ali zbog nepostojanja poslovanja i radnika, koji su opredeljujući za veličinu pravnog lica, svrstana su u grupu “malih”, objasnila je Stamenković i dodala da na ovoj listi ima i sedam javnih preduzeća.

Ona je objasnila da su u ovih sto firmi, “smešteni” najveći gubici srpske privrede i upravo su to preduzeća na koje treba obratiti pažnju i videti kako sprovoditi politiku daljeg ‘ozdravljenja’ srpske privrede.

Stamenković je naglasila da treba napraviti razliku između neto gubitaša, odnosno preduzeća koja su u prošloj godini imala gubitke i gubitaša koji ‘vuku’ kumulirani gubitak iz prethodnih godina.

Tako je u ‘sto naj’ privrednih društava po kumuliranim gubicima skoncentrisano preko polovine ukupnih kumuliranih gubitaka cele srpske privrede.

“‘Sto naj’ sa kumuliranim gubicima čini više od polovine (53,7 odsto) ukupno akumuliranih gubitaka na nivou privrede, a iz prerađivačke industrije dolazi jedna trećina tih gubitaka”, kazala je Stamenković naglašavajući da 42 privredna društva na ovoj listi iz te industrije kao i da je na ovoj listi i deset javnih preduzeća.

Tih sto firmi sa akumuliranim gubicima zapošljavaju 13,8 odsto radnika i prosečno učestvuju sa 28,7 odsto u onovnim perfomansama srpske privrede.

Njihov ukupni kumulirani gubitak je 1.200 milijardi dinara i on je porastao za 10,1 odsto, za razliku od gubitaka ukupne privrede koja su porasli za 11,2 procenata.

Stamenković je objasnila i da se na spisku nalazi 24 privrednih društava koja su istovremeno i na listi “sto naj” po neto dobitku.

Takav su “slučaj”, “Železnice Srbije” koje imaju kumulirane gubitke od 134 milijardi dinara i oni opterećuju poslovanje, ali je ovo društvo istovremeno zauzelo i četvrto mesto na listi “sto naj” privrednih društava po neto dobitku.