Muzej Smederevo na 57. Međunarodnom sajmu knjiga


22. oktobar 2012. KULTURA – Na Sajmu knjiga biće predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje knjige „Vila dinastije Obrenovića u Smederevu“, autorke mr Snežane Cvetković, višeg kustosa istoričara umetnosti Muzeja u Smederevu.

Promocija knjige će biti održana u Sali Beogradskog sajma, Hala 1a u sredu 24. oktobra 2012. od 11 do 12 časova. Učesnici u programu predstavljanja su: Tatjana Gačpar, direktor Muzeja u Smederevu, mr Igor Borozan, Filozofski fakultet u Beogradu i autor. Medijator će biti Miroslav Lazić, kustos Muzeja u Smederevu.

Knjiga „Vila dinastije Obrenović u Smederevu“ prvi put je objavljena 2008. godine u izdanju Muzeja u Smederevi, a prvi tiraž je ubrzo rasprodat. Usled velikog interesovanja, kako stručne tako i šire javnosti, autorka je nastavila svoja proučavanja Vile. Rezultat ovog višegodišnjeg proučavanja dolazi nam u vidu drugog, dopunjenog izdanja, obogaćenog novim vizuelnim svedočanstvima koja unose novo svetlo u tumačenju ovog reprezentativnog zdanja naše dvorske kulture.

Izdavač je Muzej u Smederevu, a tiraž je 1.000 komada. Knjiga je štampana zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture Republike Srbije. Recenzenti knjige su dr Miroslav Timotijević i dr Nenad Makuljević, obojica redovni profesori na katedri za nacionalnu istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.