Mršav ulov na početku marta


Na Dunavu kod Smedereva nema pecaroša, a pusti su i tereni na području Kostolca i Velikog Gradišta. Babuška se u danima bez vetra solidno pecala u golubačkoj marini. Na Gružanskom jezeru više nema leda, ali ni ribolovaca, osim kod Panjevca, gde nije bilo značajnijih ulova. Na Resavi u centru Svilajnca radi sitan skobalj.

Bela riba se hvatala u pojedinim zimovnicima na Velikoj Moravi u jagodinskom i ćuprijskom kraju, naročito kod Miloševa. U srednjem toku Resave i na Lugomiru kod Bresja, Glavinca i Kolara javljao se klen. Bodorka i beovica pecaju se na jezeru Ćelije, u Žilincima i Dubokincima, a skobalj se javljao na Rasini kod bivoljskog igrališta.

Na Zapadnoj Moravi kod Jasike grize sitna bela riba.

„Utanjilo” i na Drini

Trstenički varaličari kažu da se smuđ ove zime na Zapadnoj Moravi veoma slabo lovio i za to optužuju grabuljaše, navodeći da je do lovostaja uhvaćeno samo nekoliko manjih primeraka. Poneki skobalj mogao je da se dobije i kod Kraljeva, kao i na Ibru u Mataruškoj Banji. Na području Raške ova riba se hvatala na laku dubinku.

Na Savi kod Šapca nema značajnijih dešavanja, a na Dobravi i Cerskom kanalu još može da se peca bela riba. Kolubara je „snežava” i mutna, pa skobalj u valjevskom kraju slabo radi.

Poneki skobalj dobijan je na Zapadnoj Moravi kod Čačka, u blizini igrališta „Borca” i mosta na kružnom putu, dok se u Talpama već dugo ništa ne dešava.

Slabo je i na Drini kod Loznice. Mršave ulove skobalja beležimo na lokalitetima crpna stanica, Lokanj i Branjevo. Klen i plotica javljali su se u Amajiću, a pokoji „nosonja” u Radalju. Riba ne radi na Drini kod Ljubovije, a nije mnogo bolje ni na terenima oko Bajine Bašte. Jedino se oko Rogačice mogao dobiti pokoji komad.

Na Trgoviškom, Svrljiškom i Belom Timoku nije bilo dešavanja vrednih pomena i samo se u Vratarnici javljala krupna mrena. Ni Timok nije davao ribu, a slabo je i na Dunavu kod Srbova, Radujevca, Prahova, Mihajlovca, Slatinske reke i ostalih mesta u ovom delu istočne Srbije. Nešto bele ribe moglo je da se uhvati u Vajugi, ali su ulovi bili višestruko slabiji nego ranijih godina u ovo vreme.

Odlaze kormorani

Slabi ulovi skobalja obeležili su ribolov na Nišavi kod Niša, na lokalitetima Žuta stena, stari „Vulkan” i Donja Vrežina, a mršavo je i kod železničkog mosta između Niške Banje i Proseka.

Na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri grize samo sitna mrena, a kormorani polako napuštaju ove terene. Skobalj se javljao na Jablanici uzvodno od Ćenovca i na Veternici kod veterinarske stanice. Na Barju se pecala sitna bodorka. Na Zavojskom jezeru se javljao klen, a na Krupačkom jezeru i dalje grize crvenperka.

Na Bistrici je bilo ulova potočne mrene, krkuše i krupnijeg klena, koji se javljao pred mrak i uveče. Skobalj je bio aktivan i na Ginskoj reci, dok je na Jermi na glistu udarao klen kilaš.