Mornari zarobljeni na zaleđenom Dunavu


12. februar 2012. DRUŠTVO – Izveštaj Okružnog štaba za vanredne situacije u Smederevu:

Polazeći od situacije da je tokom noći i jutra došlo od novih snežnih padavina svi magistralni i regionalni putevi na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga su prohodni, ali da je saobraćaj usporen i da isti otežava vetar koji duva i nanosi smetove na putevima, a naneti sneg se uklanja pored puteva.

Na području grada Smedereva dana 11.02.2012 godine izvršene su sledeće aktivnosti a u cilju pružanja pomoći ugroženom stanovništvu:

– pored sopstvene mehanizacije u čišćenju snega sa svih puteva, učešće je uzelo i 12 firmi koje imaju potrebnu adekvatnu mehanizaciju

– dopremljeno je 83 paketa od po 15 kilograma hrane a doprema 17 paketa je u toku.

– 16 porodica je dobilo po 2m ogrevnog drveta i nastavak je u toku

– potrošnja struje svedena je sa 91,5 M\\ N na 79.5 M\\ I

– elektroenergetski sistem je stabilan, ugašena je javna rasveta, a po preporuci Vlade RS, restrikcija se sprovodi prema ustanovama i privrednim subjektima koji nisu od vitalnog značaja.

– sistem daljinskog grejanja radi neprekidno 24 časa.

– u prihvatni Centar u Maloj Krsni smešteno je 50 lica

– odobrene su nove količine goriva za mehanizaciju i ogrevno drvo za prihvatni Centar.

– vrši se pročišćavanje puteva do zavejanih domaćinstava sa 50 dodatno angažovanih radnika i uz pomoć pripadnika VSB Smederevo.

– na reci Dunav kod Smedereva trenutno je ledostaj 100%.

– na sidru su zarobljena dva mornara na plovnim objektima 300m od obale. Nemoguće im je dostaviti hranu koja danas nestaje. U razgovoru sa roniocima koji obavljaju poslove na našoj teritoriji veliki je rizik da to učini njihova služba. Predlaže se dotur hrane iz vazduha.

– 11 lica iz Ukrajine se nalaze na ukrajinskom guraču “KAMENEC PODOLSKI” 200m od obale na 1111 kilometru ispod nove luke. Hranu imaju za narednih 4 dana. Potrebno je i njima obezbediti dotur hrane.

U cilju prevazilaženja nastale situacije molimo Vas za angažovanje helikoptera za izvršenje ovih zadataka, obzirom da je to u ovoj situaciji jedino moguće rešenje.