Monodrama “Šarlota” najhrabrije delo na Patosoffiranju


31. avgust 2015. KULTURA – Monodrama “Šarlota” rediteljke Anđelke Nikolić, u izvođenju Slobodana Beštića, proglašena je za najhrabrije delo na 11. Međunarodnom multimedijalnom festivalu “Patosoffiranje” u Smederevu, a dobila je i nagradu publike, koja je imala priliku da vidi od 27. do 30. avgusta 40 programa iz šest zemalja – predstava, performansa, izložbi, filmova i radionica.

Žiri 11. “Patosoffiranja” istakao je u obrazloženju nagrade “Branislav Čubrilović” za najhrabrije delo tog festivala da je Beštić snažnim, uverljivim i virtuoznim izvođenjem kroz “ličnu hrabrost istražio provokativnu i uvek aktuelnu temu”.

Nagrada za autentičnu estetiku “Hodač” pripala je predstavi “Titraj” Teatra Rubikon iz Rijeke, u režiji Zvonimira Peranića, u kojoj se stvaranjem prostorno scenografskih elemenata konstruiše prostor iluzija gde se gledaocu nudi niz mogućnosti perctiptivnih stvarnosti.

Ta pozorišna naučno-umetnička simfonija “otvara vrata unutrašnjih svetova kroz interdisciplinarni umetnički postupak”, naveo je žiri 11. Patosoffiranja, koje je sloganom “Živi zid” bilo posvećeno slobodi i antifašizmu, povodom 70-godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Festivalski žiri, koji su činili Vladislav Nešić (predsednik), Marta Gajić, Sanja Krsmanović Tasić, Novica Bogdanović i Ljuba Ninković, pohvalio je performans “Da li ste videli Don Kihota” POD teatra i Pozorišta zajednice Kulturnog centra Čukarica za “međugeneracijsku saradnju kroz dirljivo i toplo izvođenje”, te predstavu “Oči” pozorišta CEKOM iz Zrenjanina za “posvećenu igru i angažovan pristup aktuelnim temama”.

Pohvaljeno je i “Pozorište u parku: Deca za decu” – za otvaranje novih prostora za umetničke sadržaje, kao i radio-fonijsko delo “Kabare XX veka” Nenada Uroševića Bilija koje predstavlja podršku “očuvanju i unapređenju radofonije kao žanra u odstupanju”.

Pohvalu žirija 11. Patosoffiranja dobio je i film “Zid” Nikole Polića za autorsko poštenje i nepristrasnost, kao i izložba “Otapanja” Daniela Grunfelda – za dinamiku odnosa autora i dela u kojem se ostvaruje transcendentnost plesa kroz fotografiju.

Festival je posebno zahvalio Jani Danilović i grupi La Krc na kreativnom oplemenjivanju gradskih prostora, kao i Aulo teatru iz Padove za “unošenje radosti na smederevskim ulicama”.

U organizaciji pozorišta PATOS, na 11. Patosoffiranju učestvovalo je više od 250 umetnika iz šest zemalja.

Publika festivala “Patosoffiranje”, čija je umetnička direktorka Sunčica Milosavljević, rediteljka i programska direktorka Udruženja Bazaart iz Beograda, imala je priliku da vidi 13 predstava, osam performansa, pet izložbi i sedam filmova, a održano je i sedam radionica.