Ministar Udovičić posetio Smederevo


27. februar 2014. DRUŠTVO – Ministar omladine i sporta Republike Srbije i istaknuti srpski vaterpolista, Vanja Udovičić, posetio je u ponedeljak Smederevo.

Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, ministra je najpre upoznala sa radom Veslačkog kluba Smederevo, kao najstarijeg i najtrofejnijeg ovdašnjeg kluba, o kojem je detaljnije govorio trener smederevskih veslača i trener juniorske reprezentacije, Dejan Guslov i pokazao deo trenažnog procesa i uslove u kojima treniraju.

Prvog ministra sporta u devedesetogošnjoj istoriji kluba, sačekali su predstavnici svih selekcija veslača, od najmlađih do osvajača medalja na međunarodnim takmičenjima i aktuelnih članova državne reprezentacije.

Domaćin ministru omladine i sporta, gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, predstavila je Smederevo kao grad mladih i grad sporta i istakla da su u okviru projekta Sport u škole, zaposleni svi profesori fizičke kulture sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Želeli smo da omogućimo, ne samo profesorima da rade, nego i deci da treniraju i povučemo ih sa ulice, ali i roditeljima da mogu svoju decu da pošalju na sport. Vežbanje u jednom od smederevskih klubova košta oko 40 evra. U ovom slučaju, deca dobijaju trening apsolutno na teret Grada Smedereva, a sigurna sam da ćemo i narednih godina podržavati ovakve akcije Ministarstva sporta”, naglasila je gradonačelnica.

U Onovnoj školi Branko Radičević, ministar je upoznat sa realizacijom projekta Sport u škole, sa svim profesorima/učesnicima u projektu, a od strane mališana je dočekan kao prava zvezda, od koga su traženi nebrojani autogrami i zajedničke fotografije.

„Projekat Sport u škole je zaživeo u 47 gradova, a u ovoj godini ćemo se potruditi da uvećamo taj broj i proširimo na što veći broj škola, jer svi gradovi u Srbiji to zaslužuju. Zapošljavanjem mladih i obrazovanih profesora kroz ovakve programe, vraćamo veru mladim ljudima da se obrazovanje isplati”, istakao je ministar omladine i sporta u OŠ Branko Radičević.

„Smatram da davanjem posla mladim ljudima sa Biroa rada, ljudima koji su uložili mnogo truda da bi postali fakultetski obrazovani, šaljemo jasnu poruku svim mladima da Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i lokalne samouprave razmišljaju o najvećem problemu današnjice, a to je nezaposlenost. Zapošljavanje mladih je naš najveći prioritet u narednom periodu. Da smanjimo broj nezaposlenih, da saslušamo želje mladih”, kazao je Udovičić.

Ministar je dodao da mladi jesu sa pravom ogorčeni, ali da je država u prethodnom periodu pokazala da se suočava sa problemima.

„Ne bežimo od problema i ovaj projekat je jedan od takvih dokaza, zapošljavanje i davanje deci osnovnih koraka i znanja o fizičkoj kulturi, razvijanje motoričkih sposobnosti, omogućavanje deci da mogu da biraju. Deca danas vrlo dobro znaju šta ne žele, a izuzetno malo znaju šta žele. Mi smo tu da im pružimo šansu da imaju mogućnost izbora i kao država da im omogućimo neometan razvoj”, naglasio je Udovičić.

Posle snimanja emisije na lokalnoj TV Smederevo, ministar je sa svojim domaćinima, gradonačelnicom dr Jasnom Avramović i zamenikom gradonačelnika, Bojanom Teofiloviće, boravio u jednom od kafea u centralnoj pešačkoj zoni, gde se zadržao u razgovoru sa mladim Smederevcima.

Izvor: smederevo.org.rs