Milan Todorović, smederevski strelac i trener dobitnik “Zlatne mete”


11. decembar 2012. SPORT – Na svečanosti povodom obeležavanja 125 godina Streljačkog saveza Srbije danas, u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije u Beogradu, uručene su „Zlatne mete“ najviša priznanja koje taj savez dodeljuje pojedincima, državnim organima i organizacijama koji su izuzetno zadužili streljački sport, osvajačima olimpijskih medalja, strelcima koji su oborili svetske rekorde i predsednicima Streljačkog saveza Srbije. Među dobitnicima ovog najvišeg priznanja Saveza, ukupno njih 31, našao se i jedan Smederevac. Reč je o Milanu Todoroviću, koga različite generacije smederevskih strelaca pamte kao Čika Miću, strelca i trenera Streljačke družine „Smederevo“, koji je ceo svoj radni vek proveo u streljačkom sportu i čiji su strelci donosili brojne medalje sa najznačajnih takmičenja. Istim povodom visoko priznanje „Srebrnu metu“ dobio je Siniša Mašović, jedan od najuspešnijih strelaca Smedereva i predsednik Streljačkog saveza Smedereva. „Bronzane mete“ dobile su smederevske Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba Bezbednost“, i najuspešniji strelci i treneri: Novica Petrović, Dragan Florić, Ljiljana Adžić i Boban Marinković.

Streljački savez Srbije obeležio je danas 125 godina rada i tim povodom Predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović uručio je je „Zlatne mete” – najviše priznanje koje taj savez dodeljuje pojedincima, državnim organima i organizacijama koji su izuzetno zadužili streljački sport, osvajačima olimpijskih medalja, strelcima koji su oborili svetske rekorde i predsednicima Streljačkog saveza Srbije. Na svečanosti koja je održana u Domu Narodne skupštine, Obradović je sumirao rad tog saveza u prethodnih 125 godina. On je podsetio da je osnovan 1887. godine, da je prva streljačka družina formirana 1865. godine, da je prvo takmičenje održano 1851. godine, a prvi uspeh na međunarodnoj sceni zabeležen na Svetskom prvenstvu 1909. godine.

„Uveren sam da će strelci i u buduće državu reprezentovati na najbolji mogući način”, kazao je Stevanović. Strelci su na velikim međunarodnim takmičenjima u 125 godina osvojili 457 medalja – 159 zlatnih, 156 srebrnih i 142 bronzane, od kojih su 23 osvojene na Olimpijskim igrama, rekao je Obradović, a zatim je počela ceremonija uručenja „Zlatnih meta“.

Prvu od 31 „Zlatne mete“ dobio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Obrativši se prisutnim zvanicama predsednik Nikolić je rekao da će nastaviti da se zalaže za srpske strelce, kako bi oni i dalje postizali velike uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni. „Zajedno ćemo da stvaramo uslove za još veće uspehe”, istakao je predsednik Srbije. Navodeći da je u detinjstvu i sam bio suočen sa izborom streljaštvo ili neki drugi sport, Nikolić je kazao da se opredelio za atletiku, ali da su strelci bili svuda oko njega i da u kragujevačkom kraju nije bilo sela bez streljačke organizacije. Predsednik Srbije je uveren da će Srbija uskoro imati još prilika da slavi i da se hvali rezultatima u streljaštvu.

Najvišim priznanjem povodom 125 godina rada Streljačkog saveza Srbije nagrađeni su i Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sportski savez Srbije, Olimpijski komitet Srbije.

Priznanja „Zlatna meta” dobili su i proslavljeni strelci Jasna Šekarić, Goran Maksimović, Ivana Maksimović, Andrija Zlatić, Aleksandra Ivošev, Aranka Binder, Stevan Pletikosić i drugi. Među njima i jedan Smederevac, Milan Todorović, strelac i dugogodišnji trener Streljačke družine Smederevo i paraolimpijske reprezentacije Srbije.

„Ovo je veoma važna nagrada ne samo za mene, nego i za streljački sport Smedereva. Tim pre što se dodeljuje povodom jubileja 125 godina streljaštva u Srbiji, koliko ovaj sport postoji i u našem gradu. Posebno mi je drago što ovim zlatnim priznanjem koje sam ja dobio, a preko mene i streljačka organizacija Smedereva, sigurno ulazi u anale streljačkog sporta Srbije i da će se ime našeg grada i naših strelaca spominjati i kada se budu obeležavali svi naredni jubileji u ovom sportu“, rekao je nam je Milan Todorović, generacijama smederevskih strelaca poznat kao čika Mića.

Mića Todorović, međutim, nije poznat samo smederevskim strelcima, sa kojima je proveo ceo svoj radni vek u Streljačkoj družini „Smederevo“, jer njegova sportska karijera krunisana je uspesima koje je ostvario sa reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Finskoj, gde je naša reprezentacija osvojila srebrnu medalju, zatim na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine gde su naši strelci osvojili zlatnu medalju i pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Zagrebu kada su srpski strelci oborili svetski rekord i osvojili zlatnu medalju. Od trenerskog rada Mića Todorović je i definitivno odustao pre Olimpijskih igara u Londonu, zahvalivši se i rekavši „…dosta više od čika Miće“.

Obraćajući se u ime nagrađenih, najtrofejniji srpski strelac i strelac milenijuma Jasna Šekarić, rekla da je taj savez jedan od najstarijih i najuspešnijih saveza u Srbiji, čiji su strelci osvojili puno medalja. Šekarić je uverena da će srpski strelci nastaviti tu tradiciju i da će i u buduće beležiti velike uspehe.

Istim povodom Streljački savez Smedereva dodelio je i „Srebrne mete“ svim nosiocima nacionalnih priznanja, generalnim sekretarima Streljačkog saveza Srbije, istaknutijim strelcima koji su dugo trajali, osvajačima medalja, sportskim radnicima, uglednim trenerima, predstavnicima medija koji dugo prate streljaštvo kao i klubovima koji su dali reprezentativce. Jednu od 64 „Srebrne mete“ dobio je i Siniša Mašović, jedan od najuspešnijih smederevskih strelaca i predsednik Streljačkog saveza Smedereva.

Među dobitnicima „Bronzane mete“, koja se dodeljuje pojedincima koji su bili olimpijci, reprezentativci, državni rekorderi i šampioni, osvajači juniorskih svetskih i evropskih medalja i trenerima koji su radili sa reprezentativcima ili kao članovi stručnih štabova nacionalnih selekcija, aktivnim klubovima i organizacijama koje su pomagale rad SS Srbije, našli su i smederevske Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba Bezbednost“, a među pojedincima najuspešniji strelci i treneri: Novica Petrović, Dragan Florić, Ljiljana Adžić i Boban Marinković.

„Ovo je velika čast i nagrada za streljačke radnike iz Smedereva, koji su svojim dugogodišnjim predanim radom ostavili trag i u radu Streljačkog saveza Srbije“ – kaže najmlađi od smedereskih dobitnika Boban Marinković, strelac, trener i sekretar Streljačke družine „Smederevo“.

Pored ovih priznanja, dodeljene su i „Povelje“ vladinim i nevladinim organizacijama, medijima i pojednicima za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Na svečanosti su uručene samo „Zlatne mete“ zbog ograničenog vremena i tehničkih uslova, a ostali dobitnici su dobili priznanja po završetku svečanog dela.