Međunarodna smotra arheološkog filma u Muzeju


09. novembar 2012. KULTURA – Međunarodna smotra arheološkog filma, 13. po redu, počeće u utorak, 13. novembra u Muzeju u Smederevu. Manifestacija će trajati do petka, 16. novembra, a projekcije počinju svakog dana u 19 časova. Ulaz je slobodan.

U okviru Međunarodne smotre arheološkog filma u Smederevu biće prikazano 12 filmova autora iz Nemačke, Grčke, Italije, Španije, Austrije i Srbije.

Ovogodišnju manifestaciju Muzej u Smederevu priređuje uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Međunarodna smotra arheološkog filma vremenom je izrasla u ozbiljnu manifestaciju koju publika prepoznaje po izuzetnom kvalitetu i inovativnosti ponuđenih filmova.

Odabrani filmovi odlikuju se atraktivnim pristupom u interpretaciji kulturne baštine, visokim naučnim kvalitetom i inovativnom konceptom prezentacije.

Filmovi korespondiraju sa savremenim trenutkom u kome su nastali, ali, istovremeno, omogućavaju ne samo stručnjacima i zaljubljenicima u drevne civilizacije, već i mnogo široj publici brojnih radoznalaca, da saznaju nešto više o najznačajnijim dometima različitih civilizacijskih i kulturoloških celina širom naše planete.

Smotre najnovijih ostvarenja u ovoj oblasti su uzbudljiva putovanja koja zahvataju najrazličitije meridijane, velike geografske i hronološke raspone i otkrivaju tajne arheološkog zanata i naučnog pristupa u razotkrivanju zaboravljenih vremena.

Filmovi pripovedaju o zanimljivim i važnim dostignućima minulih epoha, izuzetnim pojedincima i poprištima važnih istorijskih događaja, omogućavajući nam da uz pomoć jednog savremenog medija istražimo drevne kulture i lokalitete koji čuvaju ostatke davno prošlih vremena.

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju u Beogradu, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, prvi put je realizovana 1998. godine.

Smotra je od samog početka zamišljena kao revija novijih filmskih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma, a poseban kuriozitet predstavlja činjenica da u Smederevu, ali i širom naše zemlje kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim i najkvalitetnijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Izvor: smederevo.org.rs