Majstori u Smederevu


13. april 2016. KULTURA – Izvor: RTS – Večeras, na Nušićevim danima u Smederevu, predstava Gorana Markovića “Majstori, Majstori”, u izvođenju ansambla beogradskog pozorišta „Boško Buha” i u režiji Milana Karadžića.

Većini glumaca pozorišta Boško Buha koji su u predstavi dobili uloge, istoimeni film Gorana Markovića je, kažu, jedan od omiljenih, znaju ga napamet i to im je uveliko olakšalo učenje teksta.

Ipak, nije to bio jedini razlog što su rešili da taj film ispričaju jezikom pozorišta. Presudilo je, kažu, to što su “Majstori” velika ansambl komedija, “sa finom ironijom i specifičnim smislom za humor Gorana Markovića”.

Priča ostaje ista kao u filmu, smeštena u beogradsku osnovnu školu krajem sedamdesetih godina prošlog veka. U školu dolazi ambiciozni inspektor da istraži navode o seksualnom zlostavljanju za koje je optužen zamenik direktorke škole. Istovremeno, nastavnici pripremaju ispraćaj tetkice u penziju. Ta dva događaja su osnova na kojoj se upoznaju se lice i naličje naizgled harmoničnog sistema.

Pozorišna adaptacija teksta Gorana Markovića, za razliku od filmske verzije, bliža je mjuziklu.

Sutra, u Velikoj dvorani od 20 časova, smederevska publika videće “Laki komad” Nebojše Romčevića u režiji Nenada Gvozdenovića.