Love ribu dok skela lagano plovi rekom


05. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – U Ramu pored tvrđave iz 15. veka saobraća jedina skela od Smedereva do Kladova. Put do Banatske Palanke skraćuje za 100 kilometara.

Pet puta u toku dana skela preko Dunava prevozi putnike, automobile, kamione, autobuse i druga vozila.

– Lepo je preći Dunav skelom. To je neko romantično putovanje koje od Rama do Banatske Palanke traje pola sata. Ovim prevozom put skratim za 160 kilometara, prevoz nije skup a štedi se i vreme – priča rumunski državljanin Ćiprijan Bdasku iz Oraovice, koji je sa porodicom boravio na Srebrnom jezeru.
I drugi putnici koji su u Ramu čekali skelu za prevoz do Banatske Palanke smatraju da je skela velika ušteda.

– Prevoz skelom jeste za mene skup, ali se isplati. Ja sam iz Vršca i bio sam na odmoru u mestu Vinci kod Golupca. Zahvaljujući skeli, put sam samo u jednom pravcu skratio za 80 kilometara. Uz to, pravi je doživljaj preći Dunav gde su ga prešli i Rimljani prilikom osvajanja Dačije – kaže Ivan Marković iz Vršca.
Za Beograđanina Nikolu Milića putovanje skelom je nezaboravno.

– Skoro četiri kilometra je ovde širok Dunav i do Banatske Palanke se putuje tridesetak minuta. Skela plovi polako i čovek može da uživa u prekrasnom pogledu koji seže do reke Nere i Rumunije, ali i prekrasne banatske ravnice. Dok polako plovite, gledate galebove i druge ptice a možete i da lovite ribu ako ste ribolovac – prepričava Marković.

Vlasnik skele je Žika Sekulić iz Rama. Nasledio ju je od oca.

– Poreklom smo iz Crne Gore. Ovde se posle povratka iz Amerike skrasio moj deda, koji je i započeo prevoz robe Dunavom tridesetih godina prošlog veka. Njega je nasledio moj otac, a od osamdesetih godina, kada je otac stradao u saobraćajnoj nesreći, ja se bavim ovim zanimanjem. Lep je to poziv i od četvoro moje dece očekujem da me neko zameni i nastavi porodičnu tradiciju – kazuje Žika.

Skelom su se iz Vojvodine do Rama do raspada SFRJ prevozile uglavnom žitarice i kukuruz, a u Vojvodinu ogrevno drvo i ugalj. Na putnike i vozila otpadala je tek trećina prevoza. Danas se uglavnom prevoze vozila i putnici, a tek trećinu čine žitarice, ogrev i druga roba. Zato je i poslovanje na granici rentabiliteta.

– Uputio sam državi zahtev, koji su potpisali i drugi rečni prevoznici, da nas oslobodi akcize na gorivo. Međutim, još nema odgovora a cene prevoza nismo menjali već četiri godine – kaže skeledžija Žika.

Po jednom putniku naplaćuje 250 dinara, po automobilu 1.000, za kamion 2.000-3.000 i autobus 5.000 dinara.