Ljajić najavljuje dolazak Lidla ove godine


07. januar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar trgovine Rasim Ljajić očekuje da će trgovinski lanac Lidl u drugoj polovini 2014. godine početi izgradnju maloprodajnih objekata u Srbiji.

Ljajić je u intervjju Tanjugu rekao da je izvesno da će taj trgovinski lanac do juna kupiti sve neophodne lokacije za gradnju objekata u najmanje 15 gradova i opština Srbije.

To je, kako navodi, preduslov da bi Lidl ođednom započeo svoje aktivnosti u Srbiji.

Lidl je ranije potvrdio da je kupilo zemljišta u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Smederevu, kao i u Beogradu.

Ministar trgovine kaže da je na samim trgovinskim lancima konačna odluka o početku rada u Srbiji, a da država nastoji da pomogne tako što će smanjiti birokratiju i olakšati procedure za dobijanje različitih dozvola.

Naglasio je i da nisu sve dozvole u nadležnosti republičke vlade, već i lokanih samouprava.

Na pitanje kada se očekuje dugo najavljivan dolazak Ikee na spsko tržište, Ljajić kaže da ta kompanija ima problem sa dobijanjem različitih dozvola.

“Potrebne su izmene zakona o planiranju i izgradnji, ne samo zbog dolaska trgovinskih lanaca, već zbog poboljšanja privrednog i poslovnog ambijenta u zemlji”, zaključio je on.

Dolazak velikih trgovinskih lanaca, kako navodi ministar Ljajić, doprineo bi povećanju konkurencije, a time i bogatijoj ponudi za potrošače i pristupačnijim cenama.