Letnjikovac Obrenovića ponovo živi


20. maj 2015. KULTURA – Izvor: Naše novine – Posle više decenija, jedini sačuvani letnjikovac dinastije Obrenovića, dostupan je svim zainteresovanim posetiocima. Proteklog vikenda, u sklopu Noći muzeja, Vila na Plavincu je svečano otvorena za javnost.

Uz zvuke kompozicija iz epohe Obrenovića u izvođenju đaka muzičke škole, okupila se prva grupa posetilaca vile na Plavincu, svečano otvorene upravo u evropskoj „Noći muzeja“. Brojne generacije stasavale su žaleći što nemaju prava na to da upoznaju lepotu ovog kompleksa, jer je reprezentativni objekat Vlade RS zatvorenog tipa, za Smederevce bio „zabranjeni grad“. Nakon dugogodišnjih pokušaja lokalne vlasti, krajem prošle godine konačno je potpisan protokol kojim je predviđeno otvaranje letnjikovca za javnost.

-Posle više od pet decenija otvaramo ovaj objekat za sve Smederevce, turiste i sve ostale, zainteresovane koji žele da vide jedno ovako lepo zdanje. Dugo smo čekali na ovaj dan, ali dolazi vreme ostvarivanja naših snova. Jedan od snova Smederevaca bio je da se ova vila otvori i evo, taj san smo danas dosanjali. Pozivam sve koji dođu u Smederevo bilo da su iz Srbije, Evrope ili drugih delova sveta, da iskoriste priliku i obavezno posete i ovo mesto jer ono je simbol istorije, života i tradicije. Sa tvrđavom i ovim objektom, Smederevo podseća da je bilo prestonica u više navrata – poručila je na svečanom otvaranju vile dr Jasna Avramović, još jednom zahvaljujući Vladi Srbije koja je ovim gestom izašla u susret potrebama građana.

Zamenik direktora uprave za zajedničke poslove Republičkih organa, poručuje da je inicijativa za otvaranje letnjikovca proistekla iz toga što je kompleks na Plavincu prepoznat kao važan nacionalni simbol koji objedinjuje prirodne resurse i kulturnu zaostavštinu i time predstavlja posebnu vrednost naše zemlje:

-Nadamo se da će ovo biti i korak ka očuvanju identiteta jedne od naših najvećih dinastija. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa je uspevala da, uprkos ograničenim sredstvima, ovaj kompleks ne samo održi, već i da u poslednjih nekoliko godina unapredi proizvodnju vina i rakije i tako produži istorijsku nit proizvodnje vina koju je započeo još knez Miloš kupivši imanje 1829. Pored toga što je proglašen kulturnim dobrom, ovo je i reprezentativni objekat Vlade pa Uprava za zajedničke poslove ima obavezu da posebno brine i o njegovoj budućnosti. Sada, kada je u njegov dalji život uključen i grad Smederevo, nadamo se da ćemo zajedničkim snagama još bolje čuvati i održavati ovaj spomenik za generacije koje dolaze – kazao je Novak Nedić.

Nakon intenzivnog rada na promovisanju i istraživanju vile, što je rezultiralo nizom članaka i magistarskim radom posvećenim upravo ovom objektu i Obrenovićima u Smederevu, viši kustos Snežana Cvetković, konačno je bila u prilici da ostvari davnašnju želju. U obilazak je povela prvu grupu posetilaca. Činili su je predstavnici javnog života, direktori preduzeća i ustanova, novinarske ekipe i đaci osnovnih škola.

-To čime sam se bavila i jeste imalo za cilj da objekat postane zaštićen zakonom, što se dogodilo 2009. godine kada je vila proglašena spomenikom kulture, nakon objavljivanja prvog izdanja knjige. Najveće je zadovoljstvo otkriti zaboravljenu istoriju i nove generacije naučiti nečemu što zaista vredi. Mislim da je ovo izuzetna prilika za đake, ali to je jednako važno i za sve ostale građane. Postoji i period socijalističke Jugoslavije i život vile u tom dobu koji tek treba razraditi. Nadam se da ćemo i kroz neke izložbe moći da približimo istoriju ovog zdanja široj publici i uopšte da pokažemo kako je vila sa parkom, vinogradom i boravcima značajnih ljudi ne samo iz porodice Obrenović, uticala na Smederevo i šire, jer ovde je istorija našeg društva u poslednja dva veka – podseća mr Cvetković.

Sve do 1. oktobra, zainteresovani će, utorkom i subotom, imati prilike da, uz podršku kustosa, osete atmosferu mesta sa kojeg se, kako mnogi veruju pruža najlepši pogled na Dunav. Obilazak enterijera vile započinje boravkom u Letnjem salonu, preko radnih i spavaćih soba, kabineta i prostorija za zabavu, a završava se u trpezariji. Prednja strana letnjikovca okružena je vinogradom, koji se nalazi na najpovoljnijoj geografskoj poziciji u Srbiji čime se objašnjava i vrhunski kvalitet vina iz kraljevog vinograda.