Lekari plaćaju da bi radili?!


25. jul 2012. DRUŠTVO – Zbog dugova bolnica „Sveti Luka“ ne isplaćuje zaposlenima prevoz, pa se sami snalaze da dođu na posao.

Zaposleni u bolnici „Sveti Luka“ u Smederevu doslovno plaćaju da bi dolazili na posao! Da, dobro ste pročitali. Zbog nenamenskog trošenja novca prethodne garniture vlasti u ovom zdravstvenom centru radnici su od pre nekoliko dana prinuđeni da sami sebi plaćaju markice za prevoz iako je Republički fond za zdravstveno osiguranje uredno uplatio novac u tu svrhu.

Prema rečima Dejana Hadžića, predsednika Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije iz ove bolnice, zaposleni su besni jer moraju da plaćaju dolazak na posao, a ogroman broj njih putuje čak iz Velike Plane ili Beograda.

– To bukvalno znači da plaćaš ustanovi što dolaziš da radiš. Zbog toga su nam plate realno manje za 20-30 odsto – kaže Hadžić i dodaje da je novac koji je RFZO uplatio za prevoz potrošen unapred.

– Sadašnji direktor nema veze s ovim, dugovi su nastali ranije. Sve mi to razumemo, ali zaposleni ne žele da vraćaju tuđe dugove – kaže Hadžić.

I predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Miroljub Stefanović kaže je štrajk gotovo izvestan.

– Državni revizor ne dozvoljava da se dugovi prenesu u sledeću godinu. Sav novac mora biti vraćen. Nema novca za prevoz, a pitanje je da li ćemo i plate dobiti. Možda čak i u avgustu ostanemo bez dodatka na platu, odnosno novac za dežurstva – kaže Stefanović i dodaje:

– Te dugove ne treba da vraćaju radnici, već oni koji su ih napravili. Sudu je podneta krivična prijava. Nama jedino preostaje da štrajkujemo.

U Ministarstvu zdravlja kažu da im je iz RFZO poručeno da su navedena sredstva preneli zdravstvenoj ustanovi, te da se za sva pitanja u vezi s ovim slučajem, ali i u vezi s kontrolom sredstava, obratimo njima.

Izvor: kurir-info.rs