Led kreće, ali ne i Železara


25. februar 2012. PRIVREDA – Iz valjaonice je tokom vikenda izašlo oko 7.000 tona lima iz slabova sa starih zaliha.

Led koji je pre dve nedelje uzbrodove na Dunavu, privremeno zaustavio i drugu visoku peć u Železari „Smederevo”, počeo je da se topi, ali se u fabričkim pećima još ne topi ruda. Sirovine su i dalje zaglavljene po lukama, a u železari se „tavori” sa starim zalihama. Oko pet hiljada radnika i dalje ne radi, a manji broj održava tihi hod. Da li će otopljenje potpaliti vatru u železarinim dimnjacima ili će se s proleća ugasiti i poslednje nade u oporavak čeličnog giganta, biće jasno uskoro. Do tada, Smederevo čeka. Radnici železare čija je sudbina iz američkih prešla u ruke države, primili su 15. februara oproštajnu „crkavicu” od bivšeg vlasnika. Tačno u dan, kao u proteklih deset godina. Prvu platu iz državne kase očekuju prvog dana marta. Međutim, niko ne zna koliko i kada. Ni povratak na radna mesta nije izvestan za sve zaposlene, smatra lider sindikata „ Sloga”, Željko Veselinović.

– Kontinuirane proizvodnje u železari ne verujem da će biti,jer u ovom slučaju jasno je da što više radiš, više gubiš. Smatram da će se raditi samo po potrebi za neke porudžbine i da će radnici biti povremeno angažovani,jer stalnih kupaca nema – kaže Veselinović.

– Njegov sindikalni kolega iz ASNS, Dragan Milovanović, naprotiv, veruje da proizvodnja u železari „samo što nije počela”, te da će sve biti isto kao nekada.

Očekujemo uskoro da počnemo s radom, evo vreme nam ide na ruku. Svi radnici će biti vraćeni na posao i plate će biti redovne i iste kao do sada – smatra Milovanović.

Ovih dana s lagera se otpremaju sitne količine koje je „Ju-Es stil” ugovorio ranije. Iz valjaonice je tokom vikenda izašlo oko 7.000 tona lima iz slabova sa starih zaliha.

– To je sitno, tek da se neke obaveze ispune. Oko 15.000 tona rude čeka u luci Burgas, nešto sirovina iz Ukrajine čeka na istovar, ali ni to ne može da pokrene ozbiljnu proizvodnju – tvrdi Željko Veselinović.

Državne jasle nisu uljuškale radnike železare, iako važe za najsigurnije u vreme krize. Većina njih spas vidi u novom strateškom partneru.

– Država ne može da proizvodi čelik i ne zna kome će pre da izađe u susret. Zato priželjkujemo da nas kupi neko ko će uspeti da se izbori s tržištem – kaže Đ. B, radnik železare.

Vlada Srbije je 31. januara kupila od američkog „Ju-Es stila” železaru u Smederevu za jedan dolar, u nameri da što pre nađe novog strateškog partnera. Tada je najavljeno da će za šest meseci država pokušati da nađe kupca, u suprotnom, iz budžeta će godišnje morati da izdvaja 100 miliona evra za održavanje proizvodnje.

Izvotr: politika.rs