“Kulturno leto” u Smederevu


21. jul 2017. KULTURA – Manifestacija „Кulturno leto“ ove godine će tokom jula i avgusta obuhvatiti nastupe plesnih grupa i muzičkih sastava, projekcije filmova na otvorenom i predstave. Programi će se održavati na različitim lokacijama u gradu: na Gradskom trgu, u Ulici Кralja Petra Prvog, u Vinskom gradu, Dunavskom parku, Malom gradu Smederevske tvrđave i u Centru za kulturu Smederevo.

Na repertoraru izvođača biće kompozicije klasične i filmske muzike, igre koje pripadaju folklornom korpusu Indonezije, Indije, Malezije i Makedonije, koreografije iz miljea urbanog plesa, rok hitovi, kao i numere i koreografije koje potiču iz Španije i Кube.
Publika će moći da prati filmove u okviru filmske revije u Malom gradu Smederevske tvrđave i filmska ostvarenja koja će biti prikazana u okviru petog izdanja letnjeg bioskopa PATOSINEMA.

Ulični performans na štulama „Talasi“, inspirisan Dunavom i delom „Starac i more“ Ernesta Hemingveja, kao i predstava za decu „Nemušti jezik“ koja deci, pored podsticaja na dodir sa svetom bajki, nudi i upoznavanje sa mogućnostima pozorišnog jezika, daće dragoceni doprinos letnjem kulturnom programu.

Ove godine Smederevo će u okviru „Кulturnog leta“ ugostiti plesno-muzičku grupu iz Indije koja deluje pod vođstvom Gite Čandran, jedne od najpoznatijih plesačica iz Indije. Nastup Gite Čandran i njene umetničke grupe, u sklopu evropske turneje koja uključuje i Srbiju, biće prilika za publiku da vidi izvođenje klasičnog indijskog plesa Baratanatjam.

Do kraja tekuće sedmice očekuju nas nastup „Bidari“ plesnog studio koji će nam predstaviti indonežanske igre, i koncert smederevskog orkestra „Svetlost“. Muzičko-plesni program koji će izvesti plesači studija „Bidari“ održaće se u subotu, 22. jula na Gradskom trgu sa početkom u 20 sati, a program „Ulični svirači“ u okviru koga će orkestar „Svetlost“ muzikom oplemeniti prostor glavnog gradskog šetališta, Ulice Кralja Petra Prvog, biti održan u nedelju, 23. jula, sa početkom u 19 sati.

Pokrovitelj „Кulturnog leta“ je Grad Smederevo.