Kubik vode košta koliko i flaša piva


09. jul 2016. DRUŠTVO – Izvor: Telegraf – Smederevo je jedan od retkih gradova koji nema problema sa vodosnabdevanjem. Prošle godine postavljen je kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju vode, kapaciteta 200 litara u sekundi koja će napajati moravska sela sa 30 000 stanovnika.

Problema je bilo kod onih sela koja se snabdevaju vodom iz individualnih bunara, a koje se do sada održavale mesne zajednice. Zato je lokalna samouprava donela odluku da JKP “Vodovod” do jula preuzme upravljanje autonomnim vodovodnim sistemima u šumadijskim selima. Najpre će to biti učinjeno u pet sela – Seonama, Suvodolu, Binovcu, Drugovcu i Badljevici , a potom, sukcesivno, i u preostalim selima.

Međutim, grupa građana Seona nije najzadovoljnija odlukom što sistem vodosnabdevanja prelazi u ruke JKP Vodovod. Oni su to saopštili i gradonačelnici dr Jasni Avramović kada je mobilni tim gradske uprave bio u Seonama. Oni su, naime, tražili da cena kubika vode za njihovo selo bude niža nego u drugim selima.

– Ima otpora prema Vodovodu jer pojedini meštani misle da im je voda skupa. Morala sam da ih podsetim da je Badljevica prvo selo u kojem je JP “Vodovod” preuzelo upravljanje njihovim autonomnim sistemom. Meštani tog sela su pre, recimo, sedam, osam godina imali cenu vode 28 dinara, i tada su nam rekli da jedan kubik vode treba da vredi kao jedna flaša piva. Sami su tada odredili cenu, a mi mislimo da i sada treba da postoji taj paritet. Flaša piva sada košta 52 dinara i sva sela su prihvatila tu cenu za kubik vode. Nelogično bi sada bilo da Seone imaju neku drugu cenu – objasnila je posle susreta sa nezadovoljnima gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Dok se meštani spore oko “pariteta” najviše posla ima za JP Vodovod, koje u prilično tesnom roku treba da pripreme seosku mrežu za ispravan i pouzdan rad.