Krivične prijave protiv 12 osoba zbog neovlašćene zamene 2,5 miliona evra


26. januar 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Zbog neovlašćene zamene oko 2,5 miliona evra, smederevska policija je podnela krivične prijave protiv 12 osoba, saopšteno je danas iz Policijske uprave u Smederevu.

Inspektori Odeljenja kriminalističke policije u Smederevu su, nastavljajući akciju suzbijanja kupoprodaje deviznog novca van deviznog tržišta, Osnovnom tužilaštvu u Smederevu podneli krivičnu prijavu protiv Slaviše Živkovića iz Smederevske Palanke i još 11 lica zbog osnovane sumnje da su, tokom 2011. godine, suprotno propisima Narodne banke Srbije izvšili neovlašćenu zamenu deviza u iznosu od 2.432.635 evra.

Osumnjičeni se terete i za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, jer su od građana primali čekove, u ukupnoj vrednosti od 4.780.000 dinara, koje su odmah unovčavali uz proviziju od 10 odsto, kao i za neovlašćenu trgovinu predmetima od zlata i srebra.

Pored Živkovića, za sva navedena dela osumnjičen je i Goran Miljković, vlasnik menjačnice “Diznilend Anica G” u Velikoj Plani.

Za neovlašćene menjačke poslove i zloupotrebu sa čekovima građana osumnjičeni su Siniša Nastasijević, vlasnik menjačnice “Konto” u Mladenovcu, Dragan Petrović iz Krnjeva, Dragoslav Vukojičić, zaposlen u menjačnici “Bos” u Aranđelovcu, Saša Vojinović, vlasnik menjačnice “Voks” u Sopotu, takođe i vlasnici menjačnica u Mladenovcu Andreja Vasilić – “Cvrčak 1”, Andrijana Popović -“ViP”, Slaviša Dimitrijević – “Dukat” i Aleksandar Pitulić – “Samurai”.

Kako se navodi u saopštenju policije, Boris Radosavljevć iz Smederevske Palanke neovlašćeno je vršio otkup zlatnih predmeta od Živkovića i dalje ih preprodavao njemu poznatim licima, a Dušan Gajić iz Smederevske Palanke, preuzimao je, uz proviziju od dva odsto čekove građana od Živkovića i koristio ih kao sredstvo plaćanja.